Van Rosario tot Ruimte

In de afgelopen jaren organiseerde Museum Gouda diverse exposities over fabrieken en thema’s betreffende het Gouds plateel, gedecoreerd sieraardewerk. In 1994 begon deze serie van tentoonstellingen, veelal begeleid door een publicatie, met het overzicht van de NV Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, nadien gevolgd door onder andere de Plateelbakkerij Schoonhoven en de plateelschilder Henri Breetvelt.

Er is in Gouda een aantal vooraanstaande plateelbakkerijen geweest; van de Kunstaardewerkfabriek Regina is echter nog nooit een overzichtsexpositie te zien geweest. Dat gaat komende zomer veranderen, wanneer zowel een tentoonstelling als een uitgebreide publicatie in Museum Gouda gepresenteerd zullen worden.

In navolging van het succes van de Plateelbakkerij Zuid-Holland, opgericht in 1898, ging een aantal Goudse pijpenfabrikanten na de Eerste Wereldoorlog (1914/18) over tot de productie van sieraardewerk. Regina was daar een van, en met succes. Regina was weliswaar kleiner dan de Zuid-Holland, maar de kwaliteit was eigenlijk beter. Naast het bekende plateel met florale decors, waren er ook abstracte motieven, zoals de serie met de zogenaamde ‘neo-‘decors, daterend uit de late jaren 20. Maar ook in de jaren 50 speelde Regina een prominente rol, niet alleen op het gebied van sieraardewerk maar ook op het gebied van serviesgoed (‘Black Princess’), naar ontwerp van Floris Meydam.

Deze tentoonstelling in Museum Gouda concentreert zich echter op het sieraardewerk, bij elkaar meer dan 300 stuks, en bovendien begeleid door een uitgebreide catalogus, samengesteld en geschreven door Joop Nobel die zich als verzamelaar en als onderzoeker al jaren met de Kunstaardewerkfabriek Regina bezighoudt. Naast de producten wordt er in de publicatie ook de nodige aandacht besteed aan de ontwikkeling van het gebouwencomplex alsmede het personeel en de arbeidsomstandigheden binnen de Goudse aardewerkindustrie.

De tentoonstelling ‘Kunstaardewerkfabriek Regina, Gouda (1916/1979)’ is te zien van 1 juli tot en met 28 oktober 2012.

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD

Vanaf 17 februari 2018 in Museum Gouda: Pieter Pourbus. Meester-schilder. https://t.co/uhRWlJA2Xk