Reeks Vriendenvitrine: Inez Meter

In 2009 is Museum Gouda samen met de Vereniging van Goudse Museumvrienden gestart met een serie kleine tentoonstellingen in de zogenaamde ‘Vriendenvitrines’.
Deze tentoonstellingen worden samengesteld uit kunstwerken of andere objecten die verzameld worden door de vrienden van het museum. Ieder kwartaal wordt de inhoud van de vitrines gewisseld.

Koppermaandagprenten van Inez Meter:
De eerste maandag na Driekoningen is eeuwenlang een bijzondere dag geweest voor veel West-Europese volken. Ook in Nederland werd op deze 'koppermaandag' grootschalig feest gevierd, als afsluiting van de lange reeks van feestdagen die vroeger in verband met het Joel- of Kerstfeest gevierd werden. Allerlei gilden maakten prenten en verkochten ze huis aan huis om met dat geld feest te kunnen vieren.

In de achttiende eeuw werd het feest nog wel door meer groepen gevierd, maar de naam koppermaandag werd steeds meer geassocieerd met het drukkersvak. Al in 1701 vermeldt een woordenboek onder de term koppermaandag 'slempdag der drukkersgasten'. Na 1830 vindt met de opkomst van de eerste typografische verenigingen op dit punt een omslag plaats. Het rondbrengen van prenten en het incasseren van fooien blijft wel bestaan, maar de feesten worden steeds netter.

De koppermaandagprent had een dubbele functie, in de eerste plaats het overbrengen van de nieuwjaarswensen, daarnaast het herdenken van Coster als uitvinder van de boekdrukkunst. Het verschijnsel koppermaandagprent was wijdverbreid. Niet alleen grote, maar ook kleine drukkerijen maakten hun eigen kopperprent, hoewel er erg veel tijd en moeite in moest worden gestoken. De patroon wilde een mooie prent omdat het goede reclame was voor zijn bedrijf. Het was ook in het belang van de gezellen om een mooie prent te hebben, omdat zij hoopten met een mooiere prent een grotere fooi te krijgen. Bovendien werd de prent gemaakt door de beste zetter van het bedrijf en was dus de beroepstrots in het geding.

De hier getoonde Koppermaandagprenten zijn van Inez Meter. De meeste zijn gemaakt door leden van de in 1975 opgerichte Stichting Drukwerk in de Marge. Inmiddels hebben zich hier ook Belgische hobby-drukkers bij aangesloten en telt de stichting nu ruim 200 leden, waarvan een vijftal in Gouda. Elk jaar wordt aan één van de leden de gelegenheid geboden om een mooie koppermaandagprent voor alle leden te vervaardigen, welke in de nieuwsbrief van de Stichting wordt bijgesloten. Ook tegenwoordig is het nog steeds een ‘proeve van bekwaamheid’ waar de hobby-drukkers met veel plezier aan deelnemen.

Het grote verschil met prenten uit voorgaande eeuwen is vooral dat de in zwart gedrukte vroegere prenten meestal hoogtestandjes waren van zeer ingewikkeld zetwerk, welke opgebouwd waren uit honderden ornamenten en lijnen. Tegenwoordig zijn het meestal kleurrijke prenten waarmee vooral de drukker zijn beste kwaliteiten wil tonen.


(tekst: Elsbeth Kwant en Peter Hendriks)


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @AnitaEngbers: Op dit moment is er in @MuseumGouda een prachtige tentoonstelling van de rond 1500 in Brugge werkzame schilder Pieter Pou…

RT @RaymondAarsman1: Museum Gouda werkt mee op 2 april tijdens het Paasontbijt op de Markt van #Gouda. #Pasen @MuseumGouda https://t.co/rce…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!