Lezing John Poppelaars: 'Patronen'

Op 19 maart 16.00 uur houd John Poppelaars een lezing in het Ruim van Museum Gouda, gratis voor Museumvrienden.
De lezing is ook toegankelijk voor potentiële vrienden en andere geïnteresseerden. De kosten voor deze lezing bedragen dan € 5.

John Poppelaars is econometrist en een sterk voorstander van het gebruik van wiskundige technieken in het verbeteren van prestaties van organisaties. Hij is directeur consulting van de ORTEC Consulting Group, een van de partners van het Gouds Museum. In zijn 23 jarige carrière heeft hij zijn kernspreuk “het verbeteren van de kwaliteit van beslissingen” in praktijk gebracht, door met wiskunde de prestaties van organisaties te analyseren en aantoonbaar te verbeteren.

John zet zich in om de toegevoegde waarde van wiskunde en optimalisatie voor bedrijven en maatschappij bij het bredere publiek bekendheid te geven. Zo is John voorzitter van het Nederlands Genootschap Besliskunde en houdt hij een blog bij, “OR at Work”, over de praktijk van optimalisatie.

De lezing heet Patronen: van tegelvloer tot koopgedrag.

De tegels van het Ruim of het parket in de zalen van het museum vormen een herkenbaar visueel patroon en delen de vloer op in kleine zich herhalende eenheden. Wiskundig gezien is het patroon simpel, bestaande uit een aaneenschakeling van vierkanten en/of rechthoeken. Toch is er met een aantal van deze simpele vormen en wat kleur tegelwerk gemaakt met een adembenemende schoonheid en enorme complexiteit zoals terug te vinden in Islamitische bouwwerken uit de Middeleeuwen. Het is de wiskunde die deze complexiteit mogelijk maakt. Patronen zijn niet alleen voor het ontwerpen van een tegelvloer nuttig. Het herkennen van patronen in een grote gegevens verzamelingen, ook wel data mining genoemd, neemt de laatste jaren een enorme vlucht. Steeds vaker wordt geautomatiseerd gezocht naar patronen die mogelijke terroristische plannen verraden, onze kredietwaardigheid bepalen en voorspellen welke boodschappen we komende week in de supermarkt gaan doen. Het gaat zelfs zover dat patronen ons levensgeluk bepalen.

  • Het Ruim met prachtige tegelvloer

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

En vanaf 17 februari Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda in Museum Gouda! https://t.co/u5MakqKtZZ

RT @PaulHAMabels: Op 16 februari opent grote expositie over de Gouds-Brugse schilder Pourbus in Museum Gouda. Met een prachtige catalogus w…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!