‘Distel’, toen en nu

‘Distel’ werd officieel op gericht op Hemelvaartsdag 1959, tijdens een fietstochtje van Goudse en lokale kunstenaars naar collega ‘broeder in de kunst’ Jaap Douma, die in Schoonhoven woonde en werkte. Douma werd voorzitter. In Gouda zelf bestond al de kunstenaarsvereniging ‘Burgvliet’, maar die vond men te ‘deftig’, te weinig toegankelijk, reden om op het terras van ‘Lekzicht’ een tegenhanger op te richten: ’Distel’.
Kunstenaars als Gerrit Neven, Anton Verhey, Jaap Douma, Aad de Wit, Cornel en Jan Mul alsmede Adri de Bruyn en Gerard ’t Hart kenden elkaar vooral van de trein, waarmee zij regelmatig van Gouda naar Den Haag reisden om aldaar ’s avonds aan de academie te studeren. Zij wilden vooral opkomen voor de vrijheid van de kunstenaar, maar vonden ook dat zij daarvoor te weinig de gelegenheid (van onder andere de overheid) kregen. Uitzondering was de gemeente Moordrecht die een oud, groot huis ter beschikking stelde waar de diverse leden ongestoord aan hun eigen werk konden werken. De diversiteit van dat werk was groot, naast keramiek waren er ook gouaches, tekeningen, zelfs schilderijen. Belangrijk voor het oprichten van de groepering ‘Distel’ was ook dat men graag als groep wilde exposeren, daar waar kunstenaars aan het publiek konden laten zien wat het betekende kunstenaar te zijn, wat het was om een ‘aparte plaats in de wereld in te nemen’.
‘Distel’ heeft als kunstenaarsgroep maar een jaar of vijf bestaan, daarna ging een ieder zijn eigen weg, hetzij als kunstenaar, dan wel als docent of etaleur. Zo’n vijftig jaar later wordt nu met een bescheiden tentoonstelling in Museum Gouda aandacht besteed aan het werk van deze ‘aardige jongens’ zoals Anton Verhey ze nu noemt. Er is werk van de periode van de ‘Distel’, dat wil zeggen uit het begin van de jaren 60, maar ook recent werk van de deelnemende kunstenaars.
De tentoonstelling kwam tot stand in nauw overleg met Aad de Wit en Cornel Mul, oud-leden van de ‘Distel’.

  • Koningin Beatrix door Anton Verheij, foto: Frits Muller

Links


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @gouda_nieuws: Museum #Gouda In Museum #Gouda komt de geschiedenis van #Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm…

RT @gouda_nieuws: Henk Helmantel – Geloof, Harmonie en stilte Henk Helmantel viert zijn 50-jarig kunstenaarschap in 2018 in #Gouda, #Gorsse

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!