Henri Fantin-Latour - 'dromen op doek'

Voor het eerst is in Nederland een solotentoonstelling te zien van de Franse schilder Henri Fantin-Latour (1836–1904). Twintig musea uit binnen- en buitenland werken mee om een selectie van zijn schilderijen eenmalig bijeen te brengen. Naast deze musea brengen ook particuliere verzamelaars werk van Fantin-Latour in.
De tentoonstelling is te zien van 26 oktober 2013 tot en met 30 maart 2014.

Henri Fantin-Latour
Henri Fantin-Latour had een geheel eigen, fluwelige en warme manier van schilderen. Waar tijdgenoten werkten in de stijl van het realisme, symbolisme of impressionisme, is zijn werk niet in een bepaald ‘isme’ te vangen. Hij schilderde stillevens, portretten en dromerige taferelen.
Muziek van componisten als Schumann, Berlioz en Wagner inspireerden hem bij zijn dromerige werken. Toen Henri Fantin-Latour in 1904 overleed, had hij een status gelijk aan die van de oude meesters. Hij had een brede kring van bewonderaars, waaronder collega-schilders, musea en particuliere verzamelaars. Deze wijdverbreide belangstelling verklaart de aanwezigheid van zijn werk in veel collecties in zowel binnen- als buitenland.

Solotententoonstelling
Door zijn veelzijdigheid levert een solotentoonstelling over Fantin-Latour een rijk en geschakeerd beeld op. Het doel is de bezoeker kennis te laten maken met deze bijzondere schilder en een beeld te geven van zijn leven en zijn veelzijdige oeuvre. De ruim zestig schilderijen in de tentoonstelling zijn onderverdeeld in drie thema’s: stillevens, portretten en mythologische werken. De werken zijn afkomstig uit twintig musea uit binnen- en buitenland en uit particulier bezit. Gerenommeerde musea als Musée d’Orsay in Parijs en Museum Kröller-Müller geven werk in bruikleen voor deze tentoonstelling.

Particulier bezit en symposium
Hélène Kröller-Müller verzamelde het werk van Henri Fantin-Latour als een van de eerste particulieren begin twintigste eeuw in Nederland. Om het particulier bezit te inventariseren is Museum Gouda een onderzoeksproject gestart. Aansluitend op dit onderzoek wordt een symposium georganiseerd waar kunsthistorici, verzamelaars en conservatoren hun kennis over de schilder met elkaar kunnen delen.

Connectie met Museum Gouda
Het museum heeft een vaste collectie schilderijen uit de negentiende eeuw en vroeg twintigste eeuw - Van Daubigny tot Weissenbruch - verzameld door Paul Arntzenius (1883-1965). Tot deze collectie behoort ook een werk van Fantin-Latour uit 1859. Het werk van Fantin-Latour wordt dan ook getoond in de context van tijdgenoten als Daubigny, Redon, Israels en Weissenbruch en plaatst de museumcollectie daarmee in een breder perspectief.

Kunstschrift
Bij de tentoonstelling is een special verschenen van Kunstschrift, geheel gewijd aan Henri Fantin-Latour, met bijdragen van verschillende auteurs.

Cultureel programma
Er is een rijk gevarieerd cultureel programma bij de tentoonstelling met rondleidingen, lezingen, muziek, poëzie en een speciaal kinderatelier. Hier kunnen kinderen hun eigen stillevens maken. Niet op doek, maar met ‘echt’ fruit en prachtige bloemen. Kinderen die een foto van hun stilleven op de Facebookpagina van het museum plaatsen, maken bovendien kans op een leuke prijs. Daarnaast mag er een keer wél lekker op de muur getekend worden: wie wil, mag het bloemenbehang op de muren mooi inkleuren.
In de filmzaal is doorlopend een film over het leven en werk van Henri Fantin-Latour te zien.

Steun
De tentoonstelling wordt gesteund door het VSBfonds, de Turing Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Goudse sponsors zijn de Rabobank Gouwestreek, Bouw- en Aannemersbedrijf Van Dijk en het Best Western Hotel Gouda.
Er wordt samengewerkt met muziekgezelschappen, de kunsthistorische vakwereld en diverse Goudse partners, zoals de Goudse bloemisten en stroopkoekjesfabriek Punselie.

  • Henri Fantin-Latour - Charlotte Dubourg (foto: Musee d'Orsay, Parijs)
  • Rozen in recht glas - Simonis & Buunk, Ede
  • Stilleven met bloemen - Rijksmuseum Amsterdam

Links


Downloads


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @okkibox: Grote overzichtstentoonstelling #HenkHelmantel van 24 februari t/m 17 juni 2018 in #MuseumGouda Er komt werk te hangen uit de…

RT @omd_gouda: Wij zoeken organisatietalenten met een warm hart voor Gouds erfgoed! Je kan als comitélid een bijdrage leveren aan educatie,…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!