Rembrandt in Zwart-Wit

Rembrandt van Rijn is Nederlands grootste kunstenaar ooit. Niet alleen als schilder, ook als etser is hij een fenomeen.

Op de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit zijn honderd originele etsen, afkomstig uit een particuliere collectie, bij elkaar gebracht in een prachtig overzicht, met speciale aandacht voor de bijbel.

Er is veel gedaan om de etsen van Rembrandt voor een groot publiek toegankelijk en boeiend te maken. Zo krijgt de bezoeker een tablet mee, waarop de verzamelaar zelf de digitale gids is. Hij deelt zijn passie en kennis op die manier en brengt de kleine meesterwerken tot leven. Een speciale app helpt ook de jonge bezoekers de etsen van Rembrandt te ontdekken.

De tentoonstelling is een samenwerkingsverband van vijf regionale musea en een particuliere verzamelaar, die hiervoor de Stichting Rembrandt op Reis hebben opgericht.

De ABN AMRO heeft zijn naam verbonden aan het tentoonstellingsproject Rembrandt in Zwart-Wit.

Naast de 100 etsen heeft Museum Gouda Goudse kunstenaars uitgenodigd te exposeren met werk geïnspireerd door Rembrandt.

Hermen
De Goudse fotograaf Hermen Buurman heeft naamgenoten in zwart-wit gefotografeerd en heeft – net als Rembrandt – gebruik gemaakt van het aanwezige daglicht.

Beeldbrieven aan Rembrandt, Grafiek Coalitie Gouda
Het thema van het Oude Testament vormde voor Cisca Poldervaart, Marion Smit en Rins Heidema van de Goudse Grafiek Coalitie aanleiding tot het maken van enkele ‘beeldbrieven aan Rembrandt’, waarbij de ongeëvenaarde etstechniek van de 17de eeuwse meester uitgangspunt is.

Jan Mostert
Ook de Goudse kunstenaar Jan Mostert heeft een houten beeld ontworpen voor deze tentoonstelling, te zien in Zaal 4.

• Adam en Eva
  • De fluitspeler

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD

Vanaf 17 februari 2018 in Museum Gouda: Pieter Pourbus. Meester-schilder. https://t.co/uhRWlJA2Xk