Genade (Anke Land)

Er hangt al enige tijd een indringend werk in Museum Gouda. Het kunstwerk stelt een jonge man voor, die een schedel omvat. Is het een eng beeld, of is het juist geruststellend? En is de overeenkomst met dat andere schilderij in Museum Gouda, waarbij pastoor Pieter Purmerent een schedel beroert, toevallig of vooropgezet?

Het indringende werk heet ‘Precious’ en is gemaakt door Anke Land. Anke Land maakt tekeningen, schilderijen en textiele werken. Zij heeft ‘Precious’ geschonken aan Museum Gouda. Het Museum heeft de schenking graag geaccepteerd, omdat haar werk en thematiek zo goed aansluit bij de collectie maar ook vanwege de verwantschap tussen de schedels van Pieter Purmerent uit de 17e eeuw en de schedels van Anke Land uit de 21e eeuw.

Ter gelegenheid van deze schenking, is er nu een tentoonstelling van haar recente werk in Museum Gouda. Er hangen vier wandkleden van Anke Land in het museum en 19 gouden schedels. De schedels zijn van gouddraad.
Op een van de vier wandkleden zijn Japanse ministers afgebeeld, een paar seconden nadat hun politieke ondergang werd aangekondigd. Door dit fotomoment te voorzien van draden en stof, krijgt het anekdotische een meer universele betekenis.

De tentoonstelling ‘Genade’ is verspreid over diverse museumzalen en ruimtes. De werken zijn onnadrukkelijk aanwezig en voegen zich tussen de al aanwezige priesters en schutters.

De tentoonstelling is te zien van 5 maart t/m 2 juni 2013.

• Precious
  • Het werk 'change' bij de schuttersstukken

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD

Vanaf 17 februari 2018 in Museum Gouda: Pieter Pourbus. Meester-schilder. https://t.co/uhRWlJA2Xk