Genade (Anke Land)

Er hangt al enige tijd een indringend werk in Museum Gouda. Het kunstwerk stelt een jonge man voor, die een schedel omvat. Is het een eng beeld, of is het juist geruststellend? En is de overeenkomst met dat andere schilderij in Museum Gouda, waarbij pastoor Pieter Purmerent een schedel beroert, toevallig of vooropgezet?

Het indringende werk heet ‘Precious’ en is gemaakt door Anke Land. Anke Land maakt tekeningen, schilderijen en textiele werken. Zij heeft ‘Precious’ geschonken aan Museum Gouda. Het Museum heeft de schenking graag geaccepteerd, omdat haar werk en thematiek zo goed aansluit bij de collectie maar ook vanwege de verwantschap tussen de schedels van Pieter Purmerent uit de 17e eeuw en de schedels van Anke Land uit de 21e eeuw.

Ter gelegenheid van deze schenking, is er nu een tentoonstelling van haar recente werk in Museum Gouda. Er hangen vier wandkleden van Anke Land in het museum en 19 gouden schedels. De schedels zijn van gouddraad.
Op een van de vier wandkleden zijn Japanse ministers afgebeeld, een paar seconden nadat hun politieke ondergang werd aangekondigd. Door dit fotomoment te voorzien van draden en stof, krijgt het anekdotische een meer universele betekenis.

De tentoonstelling ‘Genade’ is verspreid over diverse museumzalen en ruimtes. De werken zijn onnadrukkelijk aanwezig en voegen zich tussen de al aanwezige priesters en schutters.

De tentoonstelling is te zien van 5 maart t/m 2 juni 2013.

  • Precious
  • Het werk 'change' bij de schuttersstukken

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @gouda_nieuws: Museum #Gouda In Museum #Gouda komt de geschiedenis van #Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm…

RT @gouda_nieuws: Henk Helmantel – Geloof, Harmonie en stilte Henk Helmantel viert zijn 50-jarig kunstenaarschap in 2018 in #Gouda, #Gorsse

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!