Silhouetten van de stad (Grafiek Coalitie Gouda)

In Museum Gouda is van 2 juli t/m 1 september 2013 een expositie te zien van de Grafiek Coalitie Gouda. Op deze tentoonstelling is werk te zien van de kunstenaars Piet van Mook, Wilma van Ipenburg, Marion Smit, Cisca Poldervaart en Etta Boerkoel.

De Grafiek Coalitie Gouda (GCG) ontstond in 2002 naar aanleiding van de tentoonstelling Goudse Grafici 2000 in Museum Gouda. Een aantal van de exposanten startte met de GCG, een samenwerkingsverband van grafische kunstenaars. Het tienjarig jubileum van de GCG is de aanleiding tot deze tentoonstelling, opnieuw in dit museum. Helaas kan de oprichter van de groep, Henc van Maarseveen, de viering niet meer meemaken.

De Coalitie concentreert zich op ateliergrafiek, waarbij de kunstinhoudelijkheid centraal staat. Deze wordt gerealiseerd in de eigen of gemeenschappelijke ateliers. De Coalitie streeft ook naar verbinding met mensen die geïnteresseerd zijn in de grafische kunst, deze Liefhebbende Leden van de GCG vormen een "eigen publiek".

De exposanten combineren in de tentoonstelling Silhouetten van de Stad computergrafiek, diepdruk en boekbindkunst tot een boeiend geheel. Het door de GCG gekozen thema heeft alles met Gouda te maken. De kunstenaars trokken de stad in en lieten zich inspireren door schaduw, tegenlicht en vervagende beelden van vroeger. Dat leverde nieuwe beelden van de stad op, zoals we ze niet dagelijks zien.

Zij weeft haar vormen, schaduwen en lichten, haar lijnen en structuren tot jouw stad. Nevelige straten, waar je stappen klinken tussen anderen. Een roep, verkeersgeruis, vertrouwde niet te onderscheiden stemmen, een klok luidt. Vaag zie je de contouren, silhouetten op weg naar ergens. Zo zal het altijd zijn……. denk je: in de stad die in jou woont.

Langs straat en steeg en Gouds geluid
rijzen vage silhouetten…..
Dromend etst in trage stappen
een gewandelde herinnering.
Fragiel nog, kwetsbaar en omzichtig
ontvouwt zich een gedachte print.
Een poreus papieren schepping,
zacht en scheurig tussen inkt.

  • Etta Boerkoel - Gouda Fata Morgana
  • Piet van Mook - dubbeltoren
  • Cisca Poldervaart - Oost- en Westhaven
  • Marion Smit - Aqua grafica golda

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

En vanaf 17 februari Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda in Museum Gouda! https://t.co/u5MakqKtZZ

RT @PaulHAMabels: Op 16 februari opent grote expositie over de Gouds-Brugse schilder Pourbus in Museum Gouda. Met een prachtige catalogus w…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!