Concert La Tour de Léman: ‘Winterreise’ van Schubert

Op 8 december a.s. vindt er een bijzonder concert plaats in de Gasthuiskapel van Museum Gouda. In de concertserie ‘La Tour de Léman’ zal de complete Winterreise van Franz Schubert (1797-1828) worden uitgevoerd door de bariton Robert Brouwer en de Goudse pianist van het Léman Ensemble, Mark Lippe.

‘Winterreise’ is een cyclus van 24 liederen, op gedichten van de romantische dichter Wilhelm Müller (1794-1827), en is gecomponeerd in 1827, een jaar voordat Franz Schubert op jonge leeftijd overleed.
Het verhaal van ‘Winterreise’ lijkt eenvoudig en eenduidig. Een jongeman wordt afgewezen. Hij gaat daarop op reis, en beschrijft die in gedichten. De dichter Müller was echter bekend om zijn sociaal kritische dichten, en deze liederencyclus is niet geheel vrij van politiek-maatschappelijke kritieken! We weten uit de muziekliteratuur dat ze voor ontzetting en consternatie zorgden toen Schubert ze voor het eerst speelde en zong voor zijn beste vrienden. Er is een sterke verwantschap tussen tekst en muziek, en de concertbezoeker zal onweerstaanbaar worden aangetrokken door de pijn en de woede van de hoofdpersoon uit Winterreise.

Het is de derde uitvoering in de Lémanserie, die is opgezet in samenwerking met Museum Gouda, mede in het kader van de tentoonstelling van de Franse schilder Henri Fantin-Latour. De concerten vinden plaats in de Gasthuiskapel, waar spelers en toehoorders omringd zijn door grote kunstwerken, en kunnen genieten van de goede akoestiek.

De Facebookpagina van het Léman Ensemble geeft een inkijkje in de voorbereiding van de concerten, en toont foto’s van voorgaande uitvoeringen in oktober en november.

In de entreeprijs voor het concert is een bezoek aan het museum inbegrepen (inclusief de Fantin-Latourtentoonstelling). De kaartverkoop is op 8 december bij de museumbalie.

De toegangsprijs voor de concerten is € 20,00 (tot 18 jaar € 10,00), of € 17,50 op vertoon van Museumkaart.
Tijd: 15.30-16.30 uur
Waar: Gasthuiskapel (ingang Oosthaven 9)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa. U kunt ook kaarten reserveren in de voorverkoop à € 17,50 via rondleidingen@museumgouda.nl.


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @marcccti: De stillevens van Henk Helmantel in @museumgouda fungeren als zwarte gaten. Alle rumoer verdwijnt daarin. Wat blijft is de st…

RT @KateKatevents: Visited two wonderful exhibitions at @MuseumGouda . One on Pieter Pourbus and the other one with works by contemporary…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!