Beeldbrieven aan Rembrandt (Grafiek Coalitie Gouda)

Op uitnodiging van Museum Gouda hebben drie leden van de Grafiek Coalitie Gouda eigen werk op papier gemaakt als een soort reactie op het oeuvre in zwart wit van Rembrandt dat vanaf 1 juli in Museum Gouda te zien is. Het thema van de Bijbel vormde voor Cisca Poldervaart, Marion Smit en Rins Heidema van de Grafiek Coalitie Gouda aanleiding tot het maken van enkele ‘beeldbrieven aan Rembrandt’, waarbij de ongeëvenaarde etstechniek van de 17de eeuwse meester uitgangspunt is.

Soms wordt een ets van Rembrandt letterlijk als voorbeeld genomen, maar worden er door Cisca Poldervaart bewust bepaalde elementen uit weggelaten dan wel aan toegevoegd, waardoor duidelijk wordt dat een thema anno 1650 niet meer dezelfde betekenis en uitstraling heeft als in het jaar 2014. Rembrandt wordt als het ware geactualiseerd. Hèt symbool van het Christelijk geloof is voor Cisca het kruis, dat door alle eeuwen heen staat voor geloof en lijden. In haar idee is de mens zelf zijn zwaarste kruis. Cisca’s beeldbrieven gaan vooral over dat kruis.

Ook Rins Heidema reageert op Rembrandt, zowel inhoudelijk als technisch. Thematisch gaat zijn beeldverhaal over de macht en onmacht tegenover de medemens en de natuur, mooi verwoord in de titel ‘vlucht naar het gedroomde land’. Qua techniek heeft Rins Heidema eigenlijk allerlei beeldende technieken toegevoegd die generaties grafisch kunstenaars na Rembrandt aan zijn etstechniek hebben toegevoegd.

Tenslotte Marion Smit die Rembrandts prent ‘de Triomf van Mordechai’ (1641) met de figuur van Esther als hoofdpersoon, koos voor een persoonlijke interpretatie. Aan de ene kant het karakter van Esther die ondanks de beperkingen die haar door haar omgeving werden opgelegd, toch voor haar eigen persoonlijkheid blijft opkomen. Daarnaast spelen ook hier moderne, grafische technieken een belangrijke rol, hier echter toegespitst op de levenswandel van Esther.
Naast ‘Rembrandt in Zwart-Wit’ met alle originele etsen met een bijbels thema, laat de Grafiek Coalitie Gouda Rembrandt zien zoals hij mogelijk anno 2014 zou hebben gekeken, gedacht, geloofd en als etser zou hebben gewerkt.

Behalve de Grafiek Coalitie Gouda heeft Museum Gouda ook Hermen Buurman en Jan Mostert uitgenodigd om te reageren op het werk van Rembrandt.
De Goudse fotograaf Hermen Buurman heeft naamgenoten in zwart-wit gefotografeerd: 25 portretten. Kunstenaar Jan Mostert heeft een houten beeld ontworpen voor deze tentoonstelling: The Cloud.

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD

Vanaf 17 februari 2018 in Museum Gouda: Pieter Pourbus. Meester-schilder. https://t.co/uhRWlJA2Xk