Lezing 'Een leven onder godsdiensttwisten'

Rembrandt was 12 jaar, toen Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof onthoofd werd. Deze gebeurtenis op het hoogtepunt van de godsdiensttwisten greep hem diep aan en vormde voor hem ook aanleiding om in zijn eerste schilderijen zijn visie tot uitdrukking te brengen. Joost van den Vondel heeft Rembrandt daarbij meerdere malen geïnspireerd.
Rembrandt bepleit in vele schilderijen en etsen tolerantie en volgt daarin de lijn van Willem van Oranje en Johan van Oldenbarnevelt. Hij gaat echter verder en legt in zijn schilderijen en etsen een visie op de Bijbel neer die niet alleen uitdagend is voor deze periode in onze vaderlandse geschiedenis, maar ook op een bijzondere wijze de moderne mens verrast. In de lezing zal Kees van Hooft uitgebreid stil staan bij enkele etsen, in het bijzonder de schitterende Honderguldenprent.

Kees van Hooft geeft op Sociëteit “De Réunie” regelmatig lezingen over cultuurhistorische onderwerpen. Hij is tevens de voorzitter van de Cultuurhistorische tafel van deze sociëteit.


Tijd: 15.00-16.00 uur
Waar: in het Ruim
Kosten: gratis (excl. museumentree)
Aanmelden: via rondleidingen@museumgouda.nl

  • Kees van Hooft

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @gouda_nieuws: Museum #Gouda In Museum #Gouda komt de geschiedenis van #Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm…

RT @gouda_nieuws: Henk Helmantel – Geloof, Harmonie en stilte Henk Helmantel viert zijn 50-jarig kunstenaarschap in 2018 in #Gouda, #Gorsse

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!