BAS Grafiekprijs 2015

Kunst.nl reikt dit jaar voor de 10e keer de BAS ( Business Art Service) grafiekprijs uit. Elke Nederlandse of Belgische beroepskunstenaar die zich bezighoudt met de grafische techniek mag hiervoor een prent inzenden. Deze prijs wordt jaarlijks door Kunst.nl uitgereikt om de vervaardiging en ontwikkeling van ambachtelijke grafiek te stimuleren. Elk jaar wordt een vakjury samengesteld die, naast de juryvoorzitter, bestaat uit de winnaar van het voorgaande jaar, een klant van Kunst.nl, een grafisch kunstenaar, iemand van het Universiteitsmuseum in Utrecht en een medewerker van de afdeling Collectie van Kunst.nl.

Dit jaar zijn dit:
Miep Vlag (jury voorzitter), organisator diverse tentoonstellingen voor musea waaronder Museum Gouda;
Jeroen Jekel, conservator Universiteitsmuseum Utrecht;
Ad Arma, kunstenaar;
Valentin Bakardjiev, kunstenaar en winnaar publieksprijs 2014;
Claudia Braaksma, klant van Kunst.nl;
Corine Honders, Manager Collectie van Kunst.nl.

Uit alle inzendingen werd door de vakjury tien prenten gekozen.

Het publiek wordt uitgedaagd uit de tien genomineerde prenten het winnende werk te kiezen. De prenten worden van 1 april t/m 26 april geëxposeerd in Museum Gouda. U bent van harte welkom om de expositie te bezichtigen en uw stem uit te brengen.
U kunt van woensdag 25 maart t/m zondag 19 april 14.00 uur ook stemmen via www.kunst.nl

Prijsuitreiking
De uitreiking vindt plaats op zondag 19 april bij Museum Gouda.

Programma
15.00 uur Ontvangst in ‘t Ruim, mogelijk om expositie bezichtigen
15.30 uur Uitreiking BAS Grafiekprijs
17.00 uur Afsluiting

Wilt u bij de uitreiking van de BAS Grafiekprijs zijn dan kunt u zich aanmelden door te mailen naar info@kunst.nl (voor 10 april).

Het winnende werk van de publieksprijs wordt door BAS in productie genomen en de kunstenaar ontvangt naast 5 épreuves artiste (E.A.’s) en tekengeld. De productie van de prenten zal plaatsvinden in overleg met de kunstenaar. De prenten (excl. 5 E.A.’s) en alle daarbij behorende rechten worden eigendom van BAS.
De winnaar van de juryprijs ontvangt de Preeg 2015.
Alle 10 genomineerde prenten zijn door BAS aangekocht.

Grafiek is een vorm van beeldende kunst waarbij de kunstenaar een grote variatie van de druktechnieken gebruikt. De manier waarop het werk tot stand komt en de wijze waarop het drukken gebeurt, zijn nog steeds relatief onbekend. Enkele grafische drukvormen zijn:

• Hoogdruk : houtsnede, linosnede, boardsnede.
• Diepdruk : ets, droge naald, aquatint, mezzotint, gravure.
• Vlakdruk : litho (steendruk).
• Doordruk : zeefdruk, sjabloondruk.

Het is niet altijd duidelijk dat het om een zeer arbeidsintensieve kunstvorm gaat. Een graficus moet zoals een schilder in de eerste plaats tekenaar zijn. Ook bij de grafiek begint alles bij een (goede) tekening. De hedendaagse graficus wordt daarbij ook nog verondersteld oog te hebben voor compositie, gevoel voor kleur en een volledige beheersing te hebben van het metier. Grafiek is daardoor uitgegroeid tot een unieke kunstuiting op zich. Hoewel elke hedendaagse graficus alle bestaande technieken kan toepassen, is er een tendens tot specialisatie. Veel kunstenaars maken tijdens hun loopbaan een keuze en beperken zich tot een paar technieken waarin ze zich dan specialiseren. De keuze van de techniek wordt soms ook mede bepaald door de aard van het werk, hetzij realistisch, hetzij abstract. Opvallend bij de inzendingen is dat de figuratie vaak sterk aanwezig is. De grafiek toont zich daarin een afspiegeling van de actuele beeldende kunst. Typisch voor de hedendaagse grafiek is dan ook het grote pluralisme: het is moeilijk om nog duidelijke stromingen te onderscheiden die echt karakteristiek zijn voor de grafiek anno nu Een hele grote diversiteit aan technieken en materialen komt aan bod. De deelnemers passen alle denkbare combinaties en variaties van grafische technieken toe. De grafiek weerspiegelt meestal de eigen belevingswereld van de kunstenaar, persoonlijk en dicht bij huis.

  • Valentin Bakardjiev, winnaar publieksprijs 2014 (foto: BAS)
  • Mira den Hartog, winnaar juryprijs 2014 (foto: BAS)

Downloads


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @AnitaEngbers: Op dit moment is er in @MuseumGouda een prachtige tentoonstelling van de rond 1500 in Brugge werkzame schilder Pieter Pou…

RT @RaymondAarsman1: Museum Gouda werkt mee op 2 april tijdens het Paasontbijt op de Markt van #Gouda. #Pasen @MuseumGouda https://t.co/rce…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!