Marjolijn van den Assem - ... as a stream grows older ...

Sinds het aantreden van Josine de Bruyn Kops als directeur van Museum Gouda in 1976 heeft het museum regelmatig werk aangekocht van Marjolijn van den Assem. Inmiddels is die collectie tekeningen, schilderijen en objecten gegroeid tot ver over de honderd werken die bij elkaar zo’n 40 jaar van haar kunstenaarschap bestrijken. Het is vrij bijzonder dat een museum een kunstenaar zo lang in haar ontwikkeling volgt. In 1999 werd voor het laatst deze collectie getoond. Nu ruim 15 jaar later organiseert Museum Gouda opnieuw een omvangrijke expositie van haar werk. De tentoonstelling is te zien van 22 september 2015 t/m 10 januari 2016.

Nietzsche
In die tussentijd is er echter veel gebeurd in het werk van Marjolijn van den Assem. In 1999 stond het olieverfschilderij nog centraal in haar doen en denken, inmiddels heeft het tekenen, veelal op groot formaat en uitgevoerd in krijt en oost-indische inkt de overhand gekregen. Gebleven is echter Nietzsche als voornaamste inspiratiebron, gebleven is ook de overweldigende intensiteit en expressiviteit, die, terugkijkend, eigenlijk al in de eerste werken in de collectie van Museum Gouda herkenbaar is. Onder de titel ‘... as a stream grows older …’ blikken kunstenaar en Museum Gouda in najaar 2015 terug op vroeger werk, maar nadrukkelijk vanuit de blik van het heden, nadrukkelijk vanuit het zwart-wit dat de tekeningen van nu zo kenmerkt.

Dagboekachtige notities en blog
Van 1981 t/m 1986 maakte Marjolijn dagboekachtige notities, geschreven gedachtes, maar ook objecten die zij in tientallen postboxen bewaarde. Sinds een jaar of acht houdt Marjolijn van den Assem een eigen blog bij. Beide onderdelen zullen in de tentoonstelling te zien zijn, verschillend maar ook opvallend overeenkomstig.
De blog van nu kan via een projectie van de losse pagina's permanent in de expositie getoond worden. Geprojecteerd op de wand zijn steeds vele blogposts tegelijk zichtbaar, leesbaar voor de bezoeker. Daarnaast zal er in de expositieruimte een permanente internet verbinding worden gemaakt met de meest recente posts op de blog. In dezelfde zaal zullen ook de circa 50 postboxen uit 1981 t/m 1986 te zien zijn.

Bruiklenen
Zoals gezegd, de collectie van Museum Gouda is omvangrijk en vormt de basis voor ‘... as a stream grows older …’, net zoals geput kan worden uit de verzameling van Marjolijn van den Assem zelf. Maar bij de weloverwogen keuze van de werken voor deze tentoonstelling bleken toch enkele cruciale bruiklenen (Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk museum Schiedam, Museum het Valkhof, Nijmegen) noodzakelijk voor het welslagen van deze expositie.

Digitalisering
Niet de hele verzameling van werk in het Gouds museum zal in de tentoonstelling worden opgenomen. Het is echter wel de bedoeling dat de bezoeker ook een aantal van met name de schilderijen in het open depot van het museum kan gaan zien. In het kader van de voortgaande digitalisering van de eigen collectie van Museum Gouda zal op termijn ook de gehele collectie van Marjolijn van den Assem op internet te raadplegen zijn.

• Marjolijn van den Assem - via campagnano 154, 2005 - potlood, oost-indische inkt op papier
  • Tijdens de opening op 20 september 2015

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD

Vanaf 17 februari 2018 in Museum Gouda: Pieter Pourbus. Meester-schilder. https://t.co/uhRWlJA2Xk