Leen Muller en de Plateelbakkerij Zuid-Holland (1898-1936)

De afgelopen jaren heeft Museum Gouda er veel aan gedaan om de Goudse aardewerkindustrie in met name de eerste helft van de 20ste eeuw in kaart te brengen. Tentoonstellingen voorzien van begeleidende catalogus, gekoppeld aan groei van de eigen collectie, hebben ertoe geleid dat nu veel meer bekend geworden is en ook is vastgelegd. Museum Gouda heeft dat zeker niet alleen gedaan, vaak kon er met succes een beroep gedaan worden op particuliere verzamelaars en onderzoekers op het gebied van het Gouds plateel.

Kern van de Goudse aardewerkindustrie is steeds de NV Plateelbakkerij Zuid-Holland geweest, opgericht in 1898 en failliet gegaan in 1965. Binnen dit bedrijf heeft plateelschilder en ontwerper Leen J. Muller (1879-1969) een cruciale rol gespeeld tussen 1898, het jaar van zijn komst naar Gouda, tot aan zijn vertrek in 1936. Eerst als vooraanstaand plateelschilder, maar vanaf 1908 druk in de weer met het bedenken van nieuwe decors, zoals het ‘Rhodian’ en de daarbij behorende schildertechniek rond 1909/10. Vanaf dat moment wordt Muller de ontwerper van zowel decors als modellen. In 1924 wordt hij bovendien benoemd tot hoofd van de Afdeling Kunstnijverheid waarbij kunstenaars van buiten het bedrijf worden gevraagd ontwerpen voor zowel sier- als gebruiksaardewerk te leveren. Als zodanig kan Leen Muller gezien worden als het artistieke gezicht van de ‘Zuid-Holland’ gedurende de eerste decennia van de vorige eeuw.

De kleinzoon van Leen Muller, Frits Muller heeft zich jaren geleden ten doel gesteld het oeuvre van Leen Muller in kaart te gaan brengen. Bovendien heeft hij in de afgelopen jaren een grote collectie opgebouwd van de producten van zijn opa. Zowel unica als ook veel werk dat in serie werd vervaardigd, waaronder serviesgoed in velerlei uitvoeringen. Binnenkort verschijnt er bovendien een publicatie over Leen Muller, die Frits Muller met de hulp van diverse verzamelaars en kenners van Gouds plateel heeft geschreven. Dit boek verschijnt begin 2016 bij Uitgeverij Primavera, Leiden.

Ter gelegenheid van het verschijnen van dit belangrijke boek organiseert Museum Gouda een tentoonstelling over het oeuvre van Leen Muller, grotendeels afkomstig uit de collectie van de eerdergenoemde Frits Muller. Het gaat hierbij om zowel sier- als gebruiksaardewerk uit de gehele periode dat Leen Muller bij de Plateelbakkerij Zuid-Holland werkzaam was, dat wil zeggen van 1898 tot aan 1936. Daarnaast zal er ook werk te zien zijn dat Leen Muller maakte als zelfstandig keramist toen hij lid was van de VANK gedurende de jaren 20.

• Groene vaas met salamander, 1933. Leen Muller - Plateelbakkerij Zuid-Holland

RT @andzwe: W.B. Tholen - The Arntzenius Sisters / De Gezusters #Tholen #ArntzeniusSisters #Gezusters #Dutch #painting #art #MuseumGouda #r

RT @HeleendeWinter: Duitse reisorganisaties maakten vandaag kennis met #Gouda #Sintjan #stroopwafels #GoudseWaag #@MuseumGouda @bwgouda201