Neel Korteweg ziet Erasmus

Naast de tentoonstelling "Ik wijk voor niemand" vindt u (ook van 6 februari t/m 26 juni 2016) in zaal 14 een tentoonstelling van Neel Korteweg. Een tentoonstelling met o.a. schilderijen van Erasmus als kind en als reiziger, maar ook portretten van zijn jeugdvriend Servaas Rogier en zijn hartsvriend Thomas More.

Erasmus bewaakte zijn imago zorgvuldig. Hij liet zich altijd afbeelden als een kamergeleerde, met de boeken om hem heen. En met die eeuwige muts en bontkraag. Serieus, bedachtzaam, gedisciplineerd, toegewijd. Het zijn prachtige portretten van de grootste kunstenaars van zijn tijd, zoals Holbein en Dürer. Overbekende beelden.

Het boeiende in het werk van Neel Korteweg is dat zij ons opnieuw laat kijken naar Erasmus. Niet zijn overbekende studiehoofd, maar zijn onbevangenheid in zijn jonge jaren, zijn leergierigheid, zijn ijdelheid als diplomaat en de wat schuwe, oudere man. Zij laat een man zien die verliefd zou kunnen worden, een man die zijn vrienden adoreert, een man die na een gevaarlijke en stoffige reis in bad gaat, een man die ontgoocheld is aan het eind van zijn leven. Erasmus heeft voor Neel Korteweg zijn hoed afgezet.

Een brochure begeleidt deze tentoonstelling en is vanaf 5 februari 2016 in de museumwinkel te koop.

  • Student Erasmus in klaprozenhemd

Links


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

En vanaf 17 februari Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda in Museum Gouda! https://t.co/u5MakqKtZZ

RT @PaulHAMabels: Op 16 februari opent grote expositie over de Gouds-Brugse schilder Pourbus in Museum Gouda. Met een prachtige catalogus w…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!