Amp Smit: veelzijdigheid op de grens van abstractie

Een overzichtstentoonstelling van Amp Smit (1903-1976) met keramiek, schilderijen en tekeningen.

Amp Smit (1903-1976) werkte als ontwerper van zowel decors als modellen in 1929/30 bij de NV Plateelbakkerij Zuid-Holland, Gouda. Naast handgeschilderde decors experimenteerde hij met gespoten patronen, figuratief en abstract en was hij verantwoordelijk voor diverse plastieken, waaronder de immens populaire slangenkandelaars. Voor zijn komst naar Gouda werkte hij als kunstenaar aan wandschilderingen en glas-in-lood, na zijn vertrek maakte hij zijn verder leven schilderijen, aquarellen en tekeningen, beïnvloed door Picasso. In deze expositie ligt de nadruk op zijn extravagante keramiek, gemaakt in Gouda in amper twee jaar tijd.

Binnen het Gouds sieraardewerk (plateel) neemt het oeuvre van Amp Smit een bijzonder plek in. Tot dan toe werd het plateel met de hand geschilderd, veelal florale motieven maar rond het crisisjaar 1929 werd dat aardewerk te duur en wilde men vernieuwing maar wel met behoud van de vertrouwde kwaliteit. De oplossing vond Amp Smit vooral in een andere manier van decoreren, niet meer met de penseel maar in het vervolg met een glazuurspuit, een soort ’airbrush’. Dat gaf ongekende mogelijkheden bij het decoreren waarvoor hij na verloop van tijd ook speciale modellen ontwierp en bovendien een reeks plastieken maakte. Vooral de slangenkandelaars zijn spectaculair om te zien, gespoten in kleuren die men voorheen nog niet bij de Goudse aardewerkindustrie had toegepast. Amp Smit bleef weliswaar maar anderhalf jaar in dienst van de Plateelbakkerij Zuid-Holland maar zijn oeuvre vormt een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van het Gouds plateel. Ook na zijn vertrek eind 1930 bleven zijn vazen, wandborden en plastieken nog jarenlang in de productie.

• Amp Smit - zelfportret
  • Pelikaan (ca.1930) - collectie fam. Smit

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD

Vanaf 17 februari 2018 in Museum Gouda: Pieter Pourbus. Meester-schilder. https://t.co/uhRWlJA2Xk