Kunstaardewerkfabriek Ed. Antheunis

Verzamelaar Peter Bierens heeft begin vorig jaar een groot deel van zijn collectie aardewerk van de Kunstaardewerkfabriek Ed. Antheunis aan Museum Gouda verkocht. Het museum besloot tot deze aankoop omdat deze fabriek in de collectie ondervertegenwoordigd was. Deze tentoonstelling in de Catharinazaal laat zien wat voor moois Antheunis aan de collectie Gouds plateel heeft toegevoegd.

Kunstaardewerkfabriek Antheunis werd in 1910 opgericht door Cornelis Eduard Antheunis (1876-1943). Naast de in 1898 opgerichte Plateelbakkerij Zuid-Holland was dit het tweede bedrijf in Gouda dat sieraardewerk maakte. Kort daarna stapten ook een aantal Goudse pijpenfabrieken over op de lucratieve fabricage van gedecoreerd aardewerk.

Een opvallend kenmerk van het aardewerk van Antheunis is het gebruik van roodbakkende klei waardoor een warme rode ondergrond ontstond voor de decors. Antheunis voorzag zijn keramiek van abstracte en florale decoraties, voorzien van een prachtig, glanzend glazuur. De modellen zijn klassiek maar hebben een eigen, herkenbaar karakter.
In de periode na de Eerste Wereldoorlog raakt Antheunis dat eigen karakter een beetje kwijt. Ook zij gaan gebruik maken van witbakkende klei waardoor de decors een grote gelijkenis vertonen met de producten van de concurrent. Vanwege de economische crisis van 1929 werd er met spuitglazuur gewerkt om de kosten te drukken. Een andere kostenbesparende maatregel was de productie van zogenaamd koudlak-aardewerk. Toch wist men de crisis niet te overleven. Het bedrijf moest zijn deuren sluiten in 1933.


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @AnitaEngbers: Op dit moment is er in @MuseumGouda een prachtige tentoonstelling van de rond 1500 in Brugge werkzame schilder Pieter Pou…

RT @RaymondAarsman1: Museum Gouda werkt mee op 2 april tijdens het Paasontbijt op de Markt van #Gouda. #Pasen @MuseumGouda https://t.co/rce…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!