Gouda. 1562 & 2017

1562
De Sint-Janskerk ligt na een brand in 1552 grotendeels in puin en wordt weer opgebouwd. Het kasteel van Gouda staat nog fier overeind. Alle kloosters zijn nog in functie. Gouda is ommuurd en de bezoeker treedt de stad binnen door prachtige stadspoorten. Er is herrie. Er is handel. Het stinkt. In de zestiende eeuw is Gouda economisch en politiek een stad van betekenis. Het is allemaal te zien op onze stadsmaquette die het Gouda van 1562 toont.

& 2017
In de toonzalen is een fototentoonstelling waarbij Gouda in 2017 in beeld wordt gebracht. Wat staat er nu op de plek van het Maria-Magdalenaklooster? Is er nog iets te zien van het kasteel van Gouda? Is er sinds de bouw in de vijftiende eeuw iets aan het stadhuis veranderd? U kunt de zoektocht zelf ervaren aan de hand van prachtige artistieke foto’s van het Gouda van 2017, gemaakt door fotograaf Hans Wilschut.

De beelden van Wilschut zijn te zien als urbane stillevens. Met zijn grootformaat camera beziet hij de wereld vanuit een hoog perspectief, werkend vanaf hoogwerkers, kranen en bruggen. Het resultaat zijn grootstedelijke landschappen, waarin Wilschut reflecteert op de verstedelijkte omgeving.
Wilschut maakt zichtbaar wat vanaf de straat onzichtbaar is, wat alleen het fotografische oog ziet. Met haarscherpe en grootformaat fotowerken van Gouda zal hij de bezoeker verleiden én beter laten kijken naar de stad. De stad in 1562, zoals te zien op de maquette en historische objecten uit de collectie, en de stad van nu.

• Stadsmaquette Gouda 1562. Foto: Henkjan Sprokholt

Zondag 17 september is fijnschilder John Wassenaar aanwezig van 14-16 uur. Harpiste Emilie Bastens speelt daar van… https://t.co/taYFDXIn9e

Museum Gouda doet mee aan de @Popronde Gouda! In de Gasthuiskapel (Oosthaven 9) vinden drie sessies plaats https://t.co/dTeP5HteNB