Keramiek

Museum Gouda beschikt over een fameuze collectie Gouds plateel, waarvan de topstukken zijn tentoongesteld in de Catharinazaal (zaal 18). Gouda kent een eeuwenlange, rijke traditie op het gebied van kleipijpen en gebruiks- en sieraardewerk.

Plateel is een soort gedecoreerd aardewerk dat uiterlijk lijkt op porselein, maar dikker is en minder hard. Van oorsprong betekende het oud-franse woord platel platte schotel of schaal, maar tegenwoordig is plateel vooral sieraardewerk.

In 1898 werd in Gouda de Plateelbakkerij Zuid-Holland opgericht. Toen de productie van kleipijpen aan het begin van de twintigste eeuw terugliep en de vervaardiging van sieraardewerk wel succesvol was, begonnen de pijpenfabrikanten in navolging van de ‘Zuid-Holland’ ook met het produceren van Gouds plateel. In de jaren twintig was een kwart van de Goudse beroepsbevolking op enigerlei wijze werkzaam in de plateelindustrie.

Vooral de handbeschilderde stukken uit de periode tot 1930 met de karakteristieke, florale decors, mat dan wel glanzend geglazuurd, zijn erg populair. Daarnaast zijn er in de collectie ook voorbeelden van serviesgoed te vinden.

In het museum worden topstukken geëxposeerd van de zes belangrijke aardewerkfabrieken: Plateelbakkerij Zuid-Holland, Koninklijke Goedewaagen, Plateelfabriek Ivora, Plateelbakkerij Zenith, Kunstaardewerkfabriek Regina en (na 1945) Plateelbakkerij Flora. Ook zijn er voorbeelden te zien van de Plateelbakkerij Schoonhoven alsmede enkele kleinere Goudse bedrijfjes.

In de Catharinazaal wordt ook het productieproces van plateel getoond.
Via onderstaande link treft u meer informatie hierover aan.

  • Plateel in de Catharinazaal, zaal 18
  • Siervaasje Plateelfabriek Zuid Holland

Links


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @AnitaEngbers: Op dit moment is er in @MuseumGouda een prachtige tentoonstelling van de rond 1500 in Brugge werkzame schilder Pieter Pou…

RT @RaymondAarsman1: Museum Gouda werkt mee op 2 april tijdens het Paasontbijt op de Markt van #Gouda. #Pasen @MuseumGouda https://t.co/rce…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!