Schenking Wandbordjes met toegangspoorten van Gouda

Kortgeleden heeft Museum Gouda een bijzondere schenking gekregen van een aantal stuks Gouds sieraardewerk: een serie van vijf wandbordjes, die helaas nogal beschadigd zijn, alsmede een prachtige vaas uit 1920 en een gelegenheidsbord van 1947, alles geschilderd door de Goudse plateelschilder Dirk van der Starre.
Volgens de informatie van de schenkster zijn de bordjes gedecoreerd door plateelschilder (in opleiding) Dirk van der Starre (geboren Gouda 1896) rond zijn veertiende. Waarschijnlijk is Van der Starre na zijn basisschool bij de NV Plateelbakkerij Zuid-Holland gaan werken en kreeg daar zijn opleiding als plateelschilder. Veel ‘schoolverlaters’, zowel meisjes als jongens, kozen voor een dergelijke interne opleiding binnen de Goudse aardewerkindustrie.
De serie wandbordjes moet rond 1910, 11 door Van der Starre geschilderd zijn met afbeeldingen van de vijf stadspoorten van Gouda, gedecoreerd naar waarschijnlijk prenten want de stadspoorten bestonden rond 1910 niet meer (afgebroken tussen 1843 en 1854). De bordjes zijn voorzien van matglazuur, dat impliceert dat ze van na 1910 moeten zijn, want rond die tijd introduceerde de Zuid-Holland voor het eerst matglazuur. Stuk voor stuk zijn de bordjes gesigneerd met DvdS, later werd dat een enkele S.
Van der Starre is vooral bekend geworden als een van de assistenten van Henri Breetvelt (1864-1923), een van de belangrijkste schilders van de Zuid-Holland (periode 1916-1923). In 2007 organiseerde Museum Gouda een grote overzichtstentoonstelling rond het oeuvre van Breetvelt onder de titel ‘Koning der Plateelschilders’. In tegenstelling tot de gebruikelijke werkwijze waarbij voorwerpen in serie gedecoreerd werden, schilderde Breetvelt uitsluitend unica. Rond 1920 komen daar echter ook ‘decors Breetvelt’ bij, stukken die Breetvelt zelf ontwierp maar door anderen liet uitvoeren. Een van die uitvoerders was van der Starre, we hebben een foto waarop hij samen met leermeester Breetvelt in een kamertje op de fabriek aan het werk is. Het feit dat Breetvelt Dirk van der Starre als assistent nam, geeft aan dat hij een goede schilder was. Van der Starre was toen rond 24.
Behalve de vijf bordjes had de schenkster nog een vaas meegenomen, gesigneerd DvdS, gedateerd 28 januari 1920 en voorzien van een zogenaamde ‘koudlak’-decoratie. De vaas is handgedraaid. De abstracte decoratie, die duidelijk invloed van Breetvelt laat zien, is waarschijnlijk thuis gemaakt door Van der Starre. Bij de Zuid-Holland werden niet of nauwelijks handgedraaide vazen gebruikt, en ‘koudlak’ al helemaal niet toegepast. Dit is schilderen op een vaas die een keer in de oven gebakken is, maar na het decoreren wordt voorzien van een vernis in plaats van glazuur zoals gebruikelijk is. Dat maakte een tweede verblijf in de oven overbodig. Nu maakt deze werkwijze de vaas heel bijzonder die volledig geschilderd is naar Van der Starre’s eigen inzicht van dat moment, de periode waarin hij voor Breetvelt werkte. De vaas is altijd in de familie gebleven, want in 1928 vertrok Van der Starre uit Gouda en ging werken bij de Plateelbakkerij ‘RAM’ (1921-1935) in Arnhem. Begin jaren 30 vertrok hij naar Nijmegen, waar hij onder andere in 1947 een gelegenheidsbord in delftsblauw schilderde voor het 35-jarig huwelijk van de familie Lantsink Daar kwam ook de schenkster vandaan, een nichtje van de maker.

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8