Goudse pijpen naar SCHATKAMER

Museum Gouda gaat in 2013 een gedeelte van het museum inrichten als SCHATKAMER. Duizenden objecten uit de collectie van het museum worden in de SCHATKAMER bijeengebracht.
Ook tien absolute topstukken van het museum zullen in de SCHATKAMER worden tentoongesteld. De werkzaamheden zullen een groot gedeelte van 2013 in beslag nemen.

De bedoeling is tweeledig.
1. Objecten kwalitatief beter opbergen dan in de huidige afgekeurde depots mogelijk is.
2. Bezoekers meer laten zien van de enorme collectie van Museum Gouda.

De SCHATKAMER is dus een depot, dat voor bezoekers toegankelijk is. Bovendien komt er de mogelijkheid om films te tonen, vooral aan de stad Gouda gelieerde films.

Ontwerpbureau Plot tekent voor het ontwerp van de SCHATKAMER.
Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd.
In fase 1 wordt de pijpenopstelling in zaal 16 ontmanteld. De pijpen worden integraal onderdeel van de SCHATKAMER. De ontmanteling start in januari 2013.

In fase 2 wordt met de bouw van de SCHATKAMER in de Grachtzaal begonnen. Het open depot krijgt twee verdiepingen.
In fase 3 worden de objecten uit de Stijlkamers overgebracht naar de SCHATKAMER. Dit is in september 2013 afgerond.
In fase 4 worden objecten uit de diverse depots overgebracht naar de SCHATKAMER.
In fase 5 wordt de route voor de topstukken rond de SCHATKAMER aangelegd.

Eind 2013 beschikt Museum Gouda dan over een afdeling, waar de Goudse Groeikaart, de Stadsmaquette en de SCHATKAMER bij elkaar een beeld geven van de ups en downs in de geschiedenis van Gouda en omstreken.

• Deze opstelling verdwijnt

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8