Museum Gouda en veiling van kunst

Museum Gouda heeft in 2011 'The Schoolboys' van Marlene Dumas verkocht via een veiling in Londen.
De verkoop was onderdeel van een reddingsplan voor Museum Gouda.
The Schoolboys paste niet in het nieuwe collectieprofiel van het museum.
Met het gemeentebestuur, de eigenaar van de collectie, is afgesproken dat de opbrengst van de veiling voor 100% goede komt aan het museum.
De opbrengst wordt niet gebruikt voor tekorten in de exploitatie, noch voor verzachting van de gemeentelijke bezuiniging.
Met de opbrengst van de veiling wordt de depotsituatie van Museum Gouda aangepakt. Museum Gouda beheert 40.000 objecten. De depots zijn kwalitatief onder de maat. Vanwege de gemeentelijke bezuiniging ontbreken de middelen voor de huur van een extern depot. In 2013 wordt daarom een intern depot gebouwd, toegankelijk voor het publiek. De investeringsmiddelen voor het open depot zijn opgebracht met de veiling.
Bovendien is de opbrengst van de veiling gebruikt voor de aanschaf van drie schilderijen die wel passen bij het collectieprofiel van Museum Gouda:
- Jan Hendrik Weissenbruch: 'Polderlandschap'
- Johannes Bosboom: 'Het stadhuis van Gouda'
- Suzan Schuttelaar: 'Ook echte Goudse jongens gaan dood'

En dankzij de opbrengst van de veiling kan een 25 jaar durend restauratieproject nu worden afgerond met de restauratie van twee eeuwenoude altaarvleugels door SRAL.

Museum Gouda blijft een voorstander van collectiemobiliteit en selectief ontzamelen. Op www.museumgoudabiedtaan.nl staan een paar honderd werken uit het depot van Museum Gouda, aangeboden als ruilmiddel voor andere musea in Nederland.
Blijkt er geen belangstelling te zijn, dan zal Museum Gouda overgaan tot verkoop.
Eerder al hebben we onze gehele collectie speelgoed overgedaan aan het Speelgoedmuseum in Deventer.

• J.H. Weissenbruch - polderlandschap bij Noorden

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8