Geslaagd einde 30 jarig restauratieproject

Vierhonderdveertig jaar geleden schilderde Michiel Claesz een altaarstuk voor in de Sint-Janskerk, in opdracht van het Gilde der timmerlieden. Het moest over Jozef gaan, de timmerman, en dus ook over Maria en het kindje Jezus. Het altaarstuk heeft slechts een paar jaar in de kerk gestaan, want toen de gereformeerden de macht in de kerk overnamen, gingen de beelden en altaarstukken eruit. Na allerlei omzwervingen, zijn acht altaarstukken eeuwen later terecht gekomen in Museum Gouda.

De afgelopen dertig jaar zijn die altaarstukken gerestaureerd. Telkens als er geld was, werd er weer een deel gedaan. Nu is de klus geklaard.
Op 16 mei 2013 heeft wethouder Daphne Bergman de gerestaureerde zijvleugels van het Jozef-altaarstuk onthuld.

Deze zijvleugels waren 10 jaar lang niet te zien in het museum. Wie "De verloving van Jozef en Maria" wil zien, kan nu weer terecht in het museum.

Ter gelegenheid van de feestelijke afronding van alle restauraties, heeft Museum Gouda een brochure uitgegeven: "Eeuwenoude altaarstukken", voor 2 euro te koop in de museumwinkel.

• Rene Hoppenbrouwers (SRAL) vertelt over het laatst gerestaureerde altaarstuk
  • De gerestaureerde twee zijluiken van de Vlucht naar Egype, nog voor de onthulling
  • Prof. Ilja Veldman over 30 jaar restauratie van de altaarstukken
  • Wethouder Bergman onthuld een van de zijluiken