Reactie directeur Museum Gouda op Museumbrief van Minister van OCW

10 juni 2013

Gerard de Kleijn: ”Ik ben blij met deze positief getoonzette brief. De minister noemt twee problemen, waar Museum Gouda juist heel actief is:
Museum Gouda hoort bij de voorlopers wat betreft “samenwerking”.
We werken intensief samen met het Westfries Museum in Hoorn en de stadmusea van Bergen op Zoom, Harlingen en Zutphen.
We hebben samen de tentoonstelling “Rembrandt in zwart-wit” samengesteld, die nu door Nederland reist.
En ook in “collectiemobiliteit” loopt Museum Gouda voorop. We lenen graag uit aan andere musea, we ruilen graag, hoewel andere musea daar heel huiverig voor zijn, we ontzamelen en we ontsluiten onze depotcollectie voor het publiek: op 17 september 2013 openen we onze: ”Schatkamer”. Ik ben verheugd dat “ruimhartig bruikleenverkeer” voor rijksmusea een subsidievoorwaarde wordt,want daar schort het nog wel eens aan.
Ook de aangekondigde “leerlijn cultuureducatie voor het primair onderwijs“ is een goede zaak. Wij willen met onze collectie en kennis over Erasmus, de Beeldenstorm, de Goudse Glazen, de geschiedenis van de stad, graag mede invulling geven aan deze leerlijn.
Ook de keuze van de Minister om het afstoten van objecten van minder cultuurhistorische waarde te vereenvoudigen, juich ik toe. Dat is nu een enorme en kostbare rompslomp. Zo heeft het afstoten van The Schoolboys ook op nationaal niveau gewerkt als wake-up call. Parels van ons erfgoed zullen beter worden beschermd en overige objecten zullen eenvoudiger kunnen worden afgestoten. De praktijk zal uitwijzen wat tot “nationaal belang” wordt gerekend. Naar mijn mening hoorde daar The Schoolboys niet toe, maar daar zal altijd wel discussie over blijven. In ieder geval is nu het uitgangspunt “eenmaal collectie, voor eeuwig collectie” losgelaten.
Haar slotzin luidt: ”op die manier worden musea beter in staat gesteld om zich als ondernemer in de culturele sector te kunnen ontplooien.”

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg

RT @GO_Gouda: Al aangemeld voor de eerste culturele businessborrel C4 bij de Goudse Schouwburg 25 januari om 17.00 uur ? U kunt zich aanmel…