Reactie directeur Museum Gouda op Museumbrief van Minister van OCW

10 juni 2013

Gerard de Kleijn: ”Ik ben blij met deze positief getoonzette brief. De minister noemt twee problemen, waar Museum Gouda juist heel actief is:
Museum Gouda hoort bij de voorlopers wat betreft “samenwerking”.
We werken intensief samen met het Westfries Museum in Hoorn en de stadmusea van Bergen op Zoom, Harlingen en Zutphen.
We hebben samen de tentoonstelling “Rembrandt in zwart-wit” samengesteld, die nu door Nederland reist.
En ook in “collectiemobiliteit” loopt Museum Gouda voorop. We lenen graag uit aan andere musea, we ruilen graag, hoewel andere musea daar heel huiverig voor zijn, we ontzamelen en we ontsluiten onze depotcollectie voor het publiek: op 17 september 2013 openen we onze: ”Schatkamer”. Ik ben verheugd dat “ruimhartig bruikleenverkeer” voor rijksmusea een subsidievoorwaarde wordt,want daar schort het nog wel eens aan.
Ook de aangekondigde “leerlijn cultuureducatie voor het primair onderwijs“ is een goede zaak. Wij willen met onze collectie en kennis over Erasmus, de Beeldenstorm, de Goudse Glazen, de geschiedenis van de stad, graag mede invulling geven aan deze leerlijn.
Ook de keuze van de Minister om het afstoten van objecten van minder cultuurhistorische waarde te vereenvoudigen, juich ik toe. Dat is nu een enorme en kostbare rompslomp. Zo heeft het afstoten van The Schoolboys ook op nationaal niveau gewerkt als wake-up call. Parels van ons erfgoed zullen beter worden beschermd en overige objecten zullen eenvoudiger kunnen worden afgestoten. De praktijk zal uitwijzen wat tot “nationaal belang” wordt gerekend. Naar mijn mening hoorde daar The Schoolboys niet toe, maar daar zal altijd wel discussie over blijven. In ieder geval is nu het uitgangspunt “eenmaal collectie, voor eeuwig collectie” losgelaten.
Haar slotzin luidt: ”op die manier worden musea beter in staat gesteld om zich als ondernemer in de culturele sector te kunnen ontplooien.”


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

Er zijn nog kaarten voor de lezing van Josephina de Fouw vanavond om 20.00 uur (met excl. avondopenstelling tentoon… https://t.co/yMNaA8fSq9

RT @gouda_nieuws: Museum #Gouda In Museum #Gouda komt de geschiedenis van #Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!