Nieuwe Weissenbruch voor het museum

De Vrienden van Museum Gouda hebben een prachtig schilderijtje van Hendrik Johannes Weissenbruch aangekocht voor het museum: “Koeien in een polderwei”. Museum Gouda ontvangt dit schilderij in bruikleen van de Vrienden voor onbepaalde tijd.

Het is een klein schilderij. Groengrijs. Typisch een Weissenbruch, de schilder van de polders en plassen rond Den-Haag, Gouda, Nieuwkoop.
Je ziet een schonkige koe, van achteren geschilderd en een liggend koetje, haast een abstracte vlek op drassig land.

Met dit schilderij wordt de collectie Haagse School in Museum Gouda weer verder uitgebreid. Eerder al verwierf Museum Gouda van Jan Hendrik Weissenbruch het monumentale schilderij “Molen in polderlandschap nabij Noorden”.

De nieuwe aanwinst van Museum Gouda zal voor het eerst te zien zijn tijdens de tentoonstelling “Henri Fantin-Latour”. Het waren tijdgenoten, maar terwijl Henri Fantin-Latour een echte binnenschilder was met stillevens en portretten, zo was Weissenbruch een echte buitenschilder, met polders, molens en luchten.

Gerard de Kleijn: “Museum Gouda is heel blij met de aankoop door de Vrienden. Als dit schilderijtje ergens goed tot zijn recht komt, is het wel op de bovenverdieping van Museum Gouda.

Weissenbruch is de schilder van het groene hart van Holland, zoals dat er rond 1900 uit zag. Hemel en aarde, dat is zijn thema. ’Impressionisme van de koude grond”, zoals Jan Jaap Heij dat noemt. Tegen onze Vrienden wil ik zeggen: hartelijk dank!”

• J.H. Weissenbruch - koeien in een polderwei

RT @omd_gouda: Wij zoeken organisatietalenten met een warm hart voor Gouds erfgoed! Je kan als comitélid een bijdrage leveren aan educatie,…

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4