Schatkamer vanaf 17 september open

Vanaf nu kunnen bezoekers van Museum Gouda duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten.
Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

Eén depot wordt speciaal ingericht met sieraardewerk. Museum Gouda beschikt over een grote collectie Gouds plateel.
Een ander depot wordt ingericht met een grote diversiteit aan voorwerpen die alle gerelateerd zijn aan de geschiedenis van de regio.
Dat depot wordt de Schatkamer genoemd. Hierin bevinden zich zowel schilderijen van vrouwelijke kunstenaars die zijn aangekocht door ex directeur Josine de Bruyn Kops als een kussen waarop de regent Swellengrebel in de 18e eeuw heeft gezeten en nog heel veel meer.

De Schatkamer is opgebouwd in de Gasthuiszaal van het museum. Het is een soort inbouwpakket van twee verdiepingen. Zowel de medewerkers Collectiebeheer als geïnteresseerde bezoekers kunnen hier terecht. De opstelling is niet museaal. Er zijn geen tekstbordjes per object. Het gaat veel meer om de massa, de verwondering en de diversiteit.

Met de eenmalige investering in de Schatkamer bereikt Museum Gouda een structurele besparing van 150.000 euro per jaar. Dit bedrag zou het Museum kwijt zijn geweest aan de huur van een afgesloten, extern depot. Het Museum slaat dus twee vliegen in één klap: een bezuiniging en een attractie voor het publiek.

• Een stukje Schatkamer

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8