Schenking Piet van Mook

Op 14 januari heeft kunstenaar Piet van Mook (89) een belangrijke collectie grafiek geschonken aan Museum Gouda. Ook ontving het museum een portret van Jan Houkes, een jeugdwerk van Van Mook, uit de collectie Burgvliet.

Piet van Mook heeft gedurende zijn bijna 70-jarige carrière veel betekend voor de kunsten in en om Gouda, als schilder, docent en graficus. Pas vanaf midden jaren tachtig maakt hij grafiek. Hij kocht toen een vroege grafische computer en was toen niet langer aangewezen op het moeilijke, fysiek zware werk met de drukpers. In eerste instantie kon zo’n grafische computer niet veel meer dan een kubus tekenen, maar ondertussen zijn de mogelijkheden ongekend. De computer zorgt ervoor dat Piet tot op hoge leeftijd door kan werken.

De collectie die nu aan Museum Gouda is geschonken omvat tientallen werken uit de periode 1997 tot 2013. Piet is gefascineerd door geometrische vormen, maar heeft ook een voorkeur voor het menselijk lichaam. Het resultaat is een unieke combinatie, waarbij mensfiguren schuilgaan in geometrische patronen. In eerste instantie lijkt het werk een ingewikkeld, kleurrijk geometrisch patroon. Pas als de beschouwer bereid is een stap terug te doen, ziet hij bijvoorbeeld een vrouwelijk naakt. Niets is wat het lijkt. De beschouwer kan zich steeds afvragen: “Is that all there is?”

• Piet van Mook - Jan Houkes

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg