Jarig Shantykoor zingt voor Pierson

Het West Zuidwest Shantykoor Gouda bestaat 20 jaar.
Als surprise trad het koor op 15 april voor de aandeelhouders van Museum Gouda op.
Er werden spontaan zes verzoeknummers gezongen. Met dit optreden werd zo veel geld opgehaald, dat het 17e eeuws schilderij van Christoffel Pierson gerestaureerd kan worden. Na restauratie komt het schilderij in Museum Gouda te hangen naast de stadsmaquette.
Het schilderij stelt het gezicht op Gouda voor, zoals de stad loom aan de IJssel ligt. Het schilderij is uitgevoerd in grijs bruine tinten,een zogenaamde grisaille. Op de voorgrond zijn talloze schepen te zien. Boven de stad steekt de Sint-Janskerk uit en is de top van de gevel van het stadhuis te zien.Het is een breedbeeld,met uiterst links de Rotterdamse poort en uiterst rechts de Haastrechtse brug.Het schilderij uit 1684 is realistisch, maar Pierson heeft wel de vrijheid genomen om de IJssel breder te maken dan zij ooit is geweest.
Pierson schilderde dit werk in opdracht van het gemeentebestuur en ving er destijds 133 gulden voor. Het opschrift luidt: “Christoffel Pierson heeft de stad naar het leven getekend.”
Na een grondige reiniging, zal het werk over enige maanden weer op zaal te zien zijn.

  • C. Pierson - gezicht op Gouda vanaf de IJssel

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

Er zijn nog kaarten voor de lezing van Josephina de Fouw vanavond om 20.00 uur (met excl. avondopenstelling tentoon… https://t.co/yMNaA8fSq9

RT @gouda_nieuws: Museum #Gouda In Museum #Gouda komt de geschiedenis van #Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!