Nieuwe stroken Cartons in de Gasthuiskapel

De ‘Goudse Glazen’ in de monumentale Sint-Janskerk zijn een wereldberoemde kunstschat. Nergens anders is een complete reeks glas-in-loodramen uit de zestiende eeuw bewaard gebleven. Verborgen voor het oog van het publiek, bewaart de kerk al ruim vier eeuwen ook een andere, minstens zo waardevolle schat: de reusachtige ontwerptekeningen voor de ramen. Deze cartons worden in de Sint-Janskerk bewaard in een speciale kluis waar de temperatuur en luchtvochtigheid constant zijn, onzichtbaar voor het publiek.

In de kapel van Museum Gouda zijn nu steeds twee stroken van een carton te zien. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal worden de tekeningen iedere vier maanden gewisseld.
De cartons zijn deze weer omgewisseld: er zijn nu twee stroken te zien van carton 12: De geboorte van Jezus, 1564
(Wouter Crabeth (circa 1520-1589), Gouda)

In dit raam zijn de geboorte van Jezus en de aanbidding door de herders verbeeld. Maria en Jozef knielen voor het Christuskind, met om hen heen de herders, de os en de ezel. De herders dragen zestiende-eeuwse muziekinstrumenten zoals draailier en doedelzak. Op de achtergrond in het midden de verkondiging aan de herders. Daarachter naderen de Drie Koningen (de ‘Wijzen uit het Oosten’) met hun gevolg. Geheel links op de achtergrond een tafereel met vrouwen die een kind verzorgen in een interieur met open haard en bakermat.

Bovenin houdt een engel een banderol vast met in het Latijn het Bijbelcitaat ‘Ere zij God in de hoge en vrede op aarde, in de mensen een welbehagen’. Helemaal bovenin de Ster van Bethlehem, die Jezus’ geboorteplaats aanwijst.

In de schenkersrand de kanunniken van Oudmunster, die opkijken naar Jezus. In het boek dat Hij vasthoudt, staan de teksten te lezen:
‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’ en ‘Ik ben het licht der wereld, wie Mij volgt zal nimmer in de duisternis wandelen’.

Het verhaal gaat dat de schilder Rubens zeer onder de indruk was van de realistische weergave van de boomtak onder de boog in de hoofdvoorstelling. Hij zou gezegd hebben: ‘Ik moet even naar buiten om te zien of het een echte boomtak is, of dat Wouter het zo kunstig heeft geschilderd’.

• twee stukken strook van deze reusachtige carton worden geexposeerd in de Kapel

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg

RT @GO_Gouda: Al aangemeld voor de eerste culturele businessborrel C4 bij de Goudse Schouwburg 25 januari om 17.00 uur ? U kunt zich aanmel…