Ruil Gemeentemuseum - Museum Gouda

Gemeentemuseum Den Haag en Museum Gouda ruilen schilderijen
Het Gemeentemuseum Den Haag geeft het schilderij ‘Fantasie’ (1895) van Henri Fantin-Latour aan Museum Gouda, in ruil voor een drieluik van Marthe Wéry (Zonder Titel, 1985). Museum Gouda versterkt daarmee zijn collectie negentiende-eeuwse Franse schilderkunst; het Gemeentemuseum verrijkt zijn collectie geometrische abstracte kunst. Benno Tempel van het Gemeentemuseum en Gerard de Kleijn van Museum Gouda zijn blij met de succesvolle ruil en de aanwinsten voor hun collecties: “Het uitwisselen van kunstwerken tussen musea is nog niet heel gebruikelijk. Dat dit gelukt is, is daarom een overwinning voor de kunst. Het versterkt twee prachtige collecties in Nederland.”
Collectiemobiliteit is al langere tijd een prioriteit voor Nederlandse musea. Toch is het uitwisselen van kunstwerken nog een noviteit. Museale collecties kunnen er echter sterker en toegankelijker van worden. Tempel: “Met deze aanwinst verrijken we niet alleen onze collectie abstracte geometrische (schilder)kunst en minimal art. We kunnen het verhaal van de abstractie in de moderne kunst ook beter vertellen. Dat begint bij Piet Mondriaan; en ontwikkelt zich verder in het werk van minimal artists als Donald Judd en Sol Lewitt. Ook Wéry werkte in die traditie.” De Kleijn: “Het drieluik van Wery komt inderdaad beter tot zijn recht in het Gemeentemuseum. De Fantin-Latour past op zijn beurt perfect bij ons profiel. Vijftig jaar geleden schonk de Haagse schilder Paul Arntzenius zijn verzameling schilderijen aan Museum Gouda, waaronder een topstuk van Fantin-Latour. Het dromerige schilderij dat we nu uit Den Haag krijgen is daarop een fantastische aanvulling. ”

Van Mondriaan tot Carl Andre
Met ruim 160.000 objecten heeft het Gemeentemuseum een van de grootste collecties van Nederland. De collectie moderne kunst bestaat uit schilderijen, werken op papier en beelden en installaties en is van internationaal niveau. Kunstwerken van Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Francis Bacon, Louise Bourgeois en Frank Stella zijn slechts een aantal topstukken van het museum. De collectie is echter wel encyclopedisch, wat wil zeggen dat zij in stromingen, disciplines of tijdvakken niet ‘compleet’ is. Het museum heeft echter een aantal sterke deelcollecties, zoals Mondriaan & De Stijl, Constant New Babylon, Duits expressionisme en Haagse School. Met werk van onder anderen Carl Andre en Jan Schoonhoven neemt ook abstracte kunst een prominente plaats in.

Gemeentemuseum en Marthe Wéry
Wéry’s drieluik (Zonder Titel, 1985) uit Gouda sluit hierbij prachtig aan. Het is het tweede werk van de Belgische kunstenares in de collectie van het Gemeentemuseum. Sinds 2011 heeft het museum bijzondere belangstelling voor haar werk. Toen organiseerde het al een retrospectief van een van de belangrijkste moderne kunstenaars van België: 'Marthe Wéry, Kracht van de eenvoud'. De erven waren zo gelukkig met de tentoonstelling, dat er een bijzondere band met de familie ontstond. Het museum hoopt in de toekomst meer werken van de kunstenares te verwerven.

Franse negentiende-eeuwse schilderkunst
De collectie van Museum Gouda omvat 38.000 objecten en Franse en Nederlandse negentiende-eeuwse schilderkunst is daar binnen een belangrijke deelcollectie. Door een legaat van verzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965) uit 1964 beschikt het museum over een bijzondere en met zorg samengestelde collectie negentiende-eeuwse Franse en Nederlandse schilderijen, die focust op de School van Barbizon en de Haagse School. In Museum Gouda zijn onder andere kunstwerken van Charles Daubigny, Henri Fantin-Latour, Odilon Redon en Gustave Courbet te zien. Maar ook werk van Hendrik Johannes ‘J.H.’ Weissenbruch, Willem Bastiaan Tholen en Isaac Israels. De collectie wordt regelmatig uitgebreid.

Museum Gouda en Fantin-Latour
Museum Gouda is verheugd met de komst van de Fantin-Latour. ‘Fantasie’ is het vierde werk in de collectie van het museum van deze Franse schilder. In 2013 organiseerde het museum een overzichtstentoonstelling met ruim zestig schilderijen van Fantin-Latour. Deze tentoonstelling trok zoveel bezoekers, dat met de extra inkomsten uit kaartverkoop en giften een meesterwerkje van Fantin-Latour kon worden aangekocht.

De nieuwe aanwinsten zijn per direct in Museum Gouda en het Gemeentemuseum te bewonderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne de Haij: adehaij@gemeentemuseum.nl | +316 41363899 of Gerard de Kleijn: gerard.dekleijn@museumgouda.nl | +316 46480731. Voor afbeeldingen: carina.blokzijl@museumgouda.nl.

• Marthe Wery - Composition blue fonce (1985)
  • Henri Fantin-Latour - fantasie (1895)

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8