Oorlogszilver in vriendenvitrines

In de serie ‘Vriendenvitrines’.
worden kleine tentoonstellingen samengesteld uit kunstwerken of andere voorwerpen die verzameld worden door de vrienden van het museum. Ieder kwartaal wordt de inhoud van de vitrines gewisseld. Dit keer komen de voorwerpen niet uit de verzameling van één Museumvriend, maar hebben bijna twintig Vrienden bijgedragen aan de presentatie.

In 2015 is het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in 1945 eindigde. Dit heuglijke feit wordt op verschillende plaatsen en in allerlei vormen herdacht. Het bestuur van de Museumvrienden ontdekte, dat gedurende de oorlog merkwaardige voorwerpen zijn vervaardigd: sjieke gebruiksvoorwerpen met een nationalistisch tintje die getuigen van de aanhankelijkheid aan de koninklijke familie. Zilveren munten met de afbeelding van Koningin Wilhelmina werden gebruikt om zilveren ‘verzetslepeltjes’, broches, manchetknopen en andere sieraden te maken.

Een oproep aan de museumvrienden om voorwerpen ter beschikking te stellen voor deze kleine tentoonstelling leverde allerlei onverwachte verrassingen op. Niet alleen de bovengenoemde lepeltjes met zilveren munten, maar ook een zilveren margriet, waarmee het Nederlandse Oorlogskabinet in Londen geld inzamelde voor de aanschaf van Spitfire gevechtsvliegtuigen. Een andere curiositeit is een rammelaar, die een edelsmid maakte van een zilverklontje, waarmee iemand tussen 1940 en 1945 zijn schuld afloste.

Behalve zilveren, blijken er ook bronzen en nikkelen munten gebruikt te zijn voor oorlogszilver. Zo ligt er een lepeltje, samengesteld uit een bronzen 2½ en een halve cent. Ook prijkt er een sigarettendover, gemaakt van een vierkante stuiver, een bronzen cent en een gehalveerde halve cent (dus totaal 6¼ cent). Hiermee bespotte men de Duitse Rijkscommissaris voor het Nederland, Seyss-Inquart.

Veel van de munten die voor het oorlogszilver zijn gebruikt, komen uit het jaar 1941. Aan het begin van de oorlog in 1940 lag er extra veel zilver (en brons) in de kluizen van de Nederlandsche Bank. Nederland vreesde dat de Duitse bezetter deze voorraden zouden opeisen. Om dit te voorkomen werd besloten de persen voor zilveren en bronzen munten met het jaartal 1941 extra lang te laten draaien.

Deze kleine tentoonstelling met ‘oorlogszilver’ van Goudse Museumvrienden is te zien in de vriendenvitrines van 22 april t/m 30 augustus 2015.

• Munt Wilhelmina inLonden, foto: Marianka Peters

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg