Museum Gouda schaft Koud Asfalt aan

Museum Gouda breidt de stadscollectie uit met een schilderij van het industrieel complex Koud Asfalt. Het werk is geschilderd door Jeroen Hermkens, voor enige maanden artist in residence in de Jeruzalemkapel.

Hermkens schildert op verzoek van Museum Gouda gezichten op Gouda, als ware het landschappen. Zijn schilderijen lijken geboetseerd, de verf wordt gekneed in gedempte kleurvlakken die dicht op elkaar worden gezet.

Wie Jeroen Hermkens aan het werk wil zien, kan hem de komende maanden op straat bij de haven, op industrieterreinen rond Gouda of in de Jeruzalemkapel vinden.

In de maanden juli en augustus zal Museum Gouda een selectie van zijn werk tonen.

Quote directeur Gerard de Kleijn: “Over vijftig jaar zal het terrein aan de IJssel dat Hermkens geschilderd heeft, er heel anders uitzien. Door de gemeentelijke aankoop van het terrein is dit schilderij plots ook historisch van belang geworden. Wie het werk van Hermkens kent, ziet direct dat dit een “echte” Hermkens is: Compact geschilderd, stedelijk, windstil en een sterk lijnenspel. Een betekenisvolle aanwinst. Gouda bezit niet veel stadsgezichten. Deze aanwinst zullen we eind van dit jaar in de Schatkamer plaatsen, in de hoek waar nog enige stadsgezichten hangen. Voorlopig is het schilderij nog te zien in de Jeruzalemkapel. “

• Jeroen Hermkens - Koud Asfalt
  • Jeroen Hermkens aan het werk bij Koud Asfalt, foto: Werner Trooster

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4