Nieuwe aanwinsten

Er zijn de afgelopen weken bij Museum Gouda diverse belangrijke aanwinsten te vermelden. Soms is het maanden stil, en dan opeens doen zich plotseling enkele schenkingen voor.

Op de jaarlijkse Plateelkeurdag, traditiegetrouw op Hemelvaartsdag tijdens de Gouds Keramiekdagen, werden weer veel stukken (Gouds) plateel ter beoordeling aangeboden. Eén daarvan betrof een tegeltableau bestaande uit een zestal tegels met daarop een stadsgezicht afgebeeld. Rechts onderin was wel te zien dat het tableau gemaakt bij de Plateelbakkerij Zuid-Holland, maar een signatuur van de schilder was helaas niet te vinden. Op basis van de vrij impressionistische manier van schilderen is het vrijwel zeker geschilderd door Daniel Harkink, de man die ook verantwoordelijk was voor het schilderen van de Nachtwacht op een heel groot tegeltableau. Harkink (1862-1953) was afkomstig van de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, alvorens hij omstreeks 1900 naar Gouda verhuisde om hier als schilder maar ook als chemicus te komen werken. Wat betreft het laatste was hij verantwoordelijk voor het matglazuur en de bijpassende decors ‘Damascus’ en ‘Rhodian’ die rond 1910 werden geïntroduceerd. Als schilder hield hij zich vooral bezig met tegeltableaus, meestal gebaseerd op populaire schilderijen uit de 17de en 19e eeuw. Nadat tijdens de Plateelkeurdag bewondering voor dit mooie tegeltableau was uitgesproken, vroegen de eigenaars of wij het als Museum Gouda dan dit werk in de eigen collectie wilden opnemen. Uiteraard als schenking, waarvoor wij het echtpaar natuurlijk erg dankbaar zijn. Het tafereel van een oude binnenstad is vrijwel zeker gesitueerd in Amsterdam, het schilderij waarnaar het geschilderd is, hebben we helaas nog niet kunnen achterhalen. Het tegeltableau dateert waarschijnlijk van rond 1903 of 1904.

Vrij kort na de Plateelkeurdag waren er in Museum Gouda opnames voor het programma Kunst & Kunst en ook daar deed zich een schenking voor. Bij de bekende deskundige Frans Leidelmeijer meldde zich iemand met een aantal stukken serviesgoed, gemerkt ‘Etalus’, een verwijzing naar een ontwerp en decor van de ontwerpster Eta Lempke, die eind jaren 20, begin jaren 30 bij de Plateelbakkerij Zuid-Holland werkzaam was. Zij is vooral bekend van de plastiekjes met geëmancipeerde vrouwen die sporten als zeilen, skieën maar ook dansen uitvoeren. Haar stukken sier- en gebruiksaardewerk zijn kenmerkend voor het zogenaamde ‘crisisaardewerk’, uitgevoerd in gespoten decors van overwegend bruine, lichtblauwe en grijze tinten. Dit theeservies dateert van begin jaren 30 van de vorige eeuw.

Na de crisisperiode kwam het bekende, handgeschilderde Gouda plateel, voorzien van veelal florale motieven, niet meer terug. Het arbeidsintensieve decoratie bleek te duur geworden, maar in de loop van de jaren vijftig combineerde men toch op een volledig gespoten ondergrond toch weer handgeschilderde bloemen, zij het eenvoudiger uitgevoerd dan in de periode van de jaren 20 van de vorige eeuw. Dit wandbord, dat opnieuw een schenking betreft, is een mooi voorbeeld van deze nieuwe techniek, waarbij veelal chrysanten als voorbeeld werden gekozen. De signatuur aan de onderzijde laat geen twijfel bestaan over de schilder: Jacob Smit (1912-1967) die bij de Zuid-Holland werkte van 1923 (als leerling-schilder) tot aan de sluiting van het bedrijf in 1964. Opnieuw een mooie aanwinst voor de collectie Gouds plateel.

Van kunstenaar Jan van Straaten (1880-1967) heeft Museum Gouda enkele werken in de collectie, alsmede een gebeeldhouwd kopje van Van Straaten, uitgevoerd in gips. Hij schilderde vooral tussen 1910 en 1925 en bewoog zich steeds meer in de richting van abstractie, veelal gebaseerd op de natuur: landschappen, dieren, bloemen en planten. Kortgeleden kreeg Museum Gouda van een vooralsnog onbekende schenker een zestal werk van Van Straaten ten geschenke, enkele schilderijen maar daarnaast ook pastels en tekeningen. Ineens heeft het museum van deze Gouda kunstenaar een tiental werken in de collectie. Er moet nog wat nader onderzoek naar deze bijzondere kunstenaar gedaan worden, maar het is de bedoeling op niet al te lange termijn een kleine expositie aan deze Goudse kubistisch werkende kunstenaar te wijden.

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg