Museum Gouda verwerft Willem Roelofs

Op 14 juni onthulde Theo Krins, fractievoorzitter van de Christenunie gemeenteraad Gouda, het schilderij ‘Stortbui nabij Gouda’ van Willem Roelofs in de Schatkamer van Museum Gouda.

Honderdvijftig jaar geleden schilderde Willem Roelofs graag in de buurt van Noorden, Nieuwkoop, Reeuwijk en Gouda. Hij had in Brussel kennis gemaakt met de Franse landschapsschilders en begon ook in de vrije natuur te schilderen.
En plein air. Daarmee werd hij een wegbereider voor de schilders van de Haagse School. Hij was de leermeester van Mesdag en Gabriel.

In de Nederlandse musea hangen diverse schilderijen van Roelofs: meestal weidelandschappen met grazende koeien en hoge wolkenluchten: Het Groene hart van Holland, nog niet aangetast door snelwegen en bedrijventerreinen.

De schilder en verzamelaar Paul Arntzenius waardeerde het werk van Roelofs. Ruim vijftig jaar geleden schonk hij zijn collectie met daarin een schilderij van Roelofs aan Museum Gouda.

Museum Gouda heeft dit bezit nu kunnen uitbreiden met : “Stortbui nabij Gouda”, een schilderij waarbij je je stormparaplu opzet. Er is een onweer op komst, de zon schijnt nog door de donderwolken, het begint al te gieten en de koeien stralen een onverstoorbare gelatenheid uit.

Theo Krins: “Het schilderij “Stortbui nabij Gouda” is zo’n mooi landschap en past helemaal bij Gouda, gelegen middenin het Groene hart. Het moment is heel mooi getroffen, het begint te gieten, de boeren zijn nog druk met de melk. Maar de dreiging is aanwezig”.

Gerard de Kleijn: “Deze Roelofs hoort maar op 1 plek: Museum Gouda. Daarom ben ik blij dat het gelukt is. Het is meer en plein pluie geschilderd dan en plein air. Het plenst. Roelofs zei altijd dat hij de adem van de natuur wilde vastleggen. In dit geval is het wel een heel natte adem. Vanaf 14 juni is deze aanwinst in onze Schatkamer te zien.”

• Willem Roelofs - stortbui nabij Gouda (1885/90)
  • Theo Krins en Gerard de Kleijn onthullen het schilderij in de Schatkamer

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg