Museum Gouda verwerft Willem Roelofs

Op 14 juni onthulde Theo Krins, fractievoorzitter van de Christenunie gemeenteraad Gouda, het schilderij ‘Stortbui nabij Gouda’ van Willem Roelofs in de Schatkamer van Museum Gouda.

Honderdvijftig jaar geleden schilderde Willem Roelofs graag in de buurt van Noorden, Nieuwkoop, Reeuwijk en Gouda. Hij had in Brussel kennis gemaakt met de Franse landschapsschilders en begon ook in de vrije natuur te schilderen.
En plein air. Daarmee werd hij een wegbereider voor de schilders van de Haagse School. Hij was de leermeester van Mesdag en Gabriel.

In de Nederlandse musea hangen diverse schilderijen van Roelofs: meestal weidelandschappen met grazende koeien en hoge wolkenluchten: Het Groene hart van Holland, nog niet aangetast door snelwegen en bedrijventerreinen.

De schilder en verzamelaar Paul Arntzenius waardeerde het werk van Roelofs. Ruim vijftig jaar geleden schonk hij zijn collectie met daarin een schilderij van Roelofs aan Museum Gouda.

Museum Gouda heeft dit bezit nu kunnen uitbreiden met : “Stortbui nabij Gouda”, een schilderij waarbij je je stormparaplu opzet. Er is een onweer op komst, de zon schijnt nog door de donderwolken, het begint al te gieten en de koeien stralen een onverstoorbare gelatenheid uit.

Theo Krins: “Het schilderij “Stortbui nabij Gouda” is zo’n mooi landschap en past helemaal bij Gouda, gelegen middenin het Groene hart. Het moment is heel mooi getroffen, het begint te gieten, de boeren zijn nog druk met de melk. Maar de dreiging is aanwezig”.

Gerard de Kleijn: “Deze Roelofs hoort maar op 1 plek: Museum Gouda. Daarom ben ik blij dat het gelukt is. Het is meer en plein pluie geschilderd dan en plein air. Het plenst. Roelofs zei altijd dat hij de adem van de natuur wilde vastleggen. In dit geval is het wel een heel natte adem. Vanaf 14 juni is deze aanwinst in onze Schatkamer te zien.”

  • Willem Roelofs - stortbui nabij Gouda (1885/90)
  • Theo Krins en Gerard de Kleijn onthullen het schilderij in de Schatkamer

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

In juni 2019 in Museum Gouda https://t.co/q4Qif3tfyX

RT @Mieke_Siemons: Museum Gouda: Pieter Pourbus en Helmantel in één dag. Foto: Pourbus, Annunciatie, 1552 https://t.co/jES1A5v2bw

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!