Tekening Willem Tholen voor Museum Gouda

Vanaf 13 juli 2016 is er in de Galerijzalen op de afdeling ‘Haagse School’ een prachtig portrettekening van een jonge Paul Arntzenius te zien. Het portret werd omstreeks 1890 door de Haagse kunstenaar Willem Tholen getekend, waarschijnlijk in zijn atelier in de Kanaalvilla waar op dat moment ook de familie Arntzenius (in)woonde.

Paul Arntzenius werd geboren op 20 mei 1883 in ’s-Gravenhage als de jongen van een drieling. Hij had Péronne en Constance als zusjes. Daarnaast had hij een oudere broer Rob (1879) alsmede twee iets oudere zusjes, te weten Elisabeth (1881) en Dora (1882). Kort na de geboorte van de drieling overleed Pauls moeder, Mevrouw Constance Arntzenius-Bodaert op 3 juni 1883.

Het echtpaar Tholen dat de zogenaamde Kanaalvilla in 1886 had gekocht en op de eerste verdieping woonde, nam daarna de zorg voor de kinderen - naast vader Bram Arntzenius - voor een groot deel over. Bram Arntzenius werkte als griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Regelmatig gingen zij gezamenlijk ook naar de ‘Ewijkshoeve’, het buiten nabij Laren van de familie van Willem Witsen (1860 - 1923). In 1885 hertrouwde de vader van Arntzenius met de zuster van Willem Witsen, Cobi Witsen die daarmee de stiefmoeder werd van de kinderen Arntzenius. In deze kinderjaren rond 1890 was Paul veel te vinden in het atelier van Tholen. Op zijn beurt schilderde en tekende Tholen de kinderen Arntzenius regelmatig bij hun activiteiten in en rond de Kanaalvilla nabij de Witte Brug te ’s-Gravenhage. In die periode moet dit getekende portret zijn ontstaan.

Paul Arntzenius studeerde later aan de Landbouw Hogeschool in Wageningen, maar na het behalen van zijn diploma, was hij vanaf 1900 ingeschreven aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, waar onder andere Tholen zijn docent was. Daarnaast kreeg hij les van zijn oom, Floris Arntzenius (1864 – 1925).
In het bevolkingsregister van ’s-Gravenhage staat Paul ingeschreven met als beroep ‘’kunstschilder’, mede vanwege het onderricht dat hij van jongs af aan van Tholen heeft gehad.

Zowel Paul Arntzenius als Willem Tholen kunnen gezien worden als late vertegenwoordigers van de zogenaamde Haagse School. Naast zelfstandig schilder begon Paul Arntzenius rond 1940 ook met het verzamelen van schilderijen van de School van Barbizon en Haagse School, om te voorkomen dat ze teveel in de vergetelheid raakten. Deze omvangrijke collectie van meer dan 150 werken schonk Arntzenius in 1964 aan Museum Gouda. In deze collectie zijn diverse schilderijen maar ook een aantal tekeningen van zijn leermeester Tholen opgenomen. Het is daarom bijzonder nu dit mooie portret van een nog jonge Paul Arntzenius aan de collectie van Museum Gouda te kunnen toevoegen.

De tekening is tot half oktober te zien in de Galerijzalen van Museum Gouda.

  • Willem B. Tholen (1860-1931) - Portret van Paul Arntzenius, ca. 1890

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!