Gerard de Kleijn kondigt vertrek aan

Gerard de Kleijn kondigt zijn vertrek aan per 1 februari 2017 als directeur-bestuurder van Museum Gouda. Hij is ruim zes jaar directeur in Gouda geweest. Gerard de Kleijn vervulde eerder functies aan de universiteit in Amsterdam, in de stadsvernieuwing in Rotterdam, het onderwijs in Rotterdam , het openbaar bestuur in Amersfoort , de cultuur in Amersfoort.

Zijn start in Gouda was stormachtig. Als onderdeel van een reddingsplan voor Museum Gouda verkocht hij het schilderij 'The Schoolboys' van Marlene Dumas. Uiteindelijk heeft het reddingsplan geresulteerd in een financieel gezond en gewaardeerd stadsmuseum. Het aantal bezoekers, vrijwilligers en sponsoren is de afgelopen jaren gegroeid. De Raad van Toezicht van Museum Gouda heeft zijn besluit tot vertrek geaccepteerd en zal een nieuwe directeur werven met de opdracht om het elan vast te houden.

De Kleijn heeft in Gouda zijn stempel gezet op drie grote tentoonstellingen, waar nationaal en internationaal belangstelling voor was:
Met “Schetsen van Schoonheid” werden de ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen uit de 16e eeuw op spectaculaire wijze getoond. Koningin Beatrix opende deze tentoonstelling in 2012.
Met “Dromen op doek” kwamen de schilderijen van Henri Fantin-Latour uit Parijs naar Gouda, in 2014. De schrijver Arthur Japin opende deze tentoonstelling. Dankzij de grote publiekstoeloop heeft Museum Gouda er een klein meesterwerk van Henri Fantin-Latour aan overgehouden. De Erasmus tentoonstelling “Ik wijk voor niemand” vormde voor De Kleijn zijn hoogtepunt in Gouda. Paus Franciscus feliciteerde Museum Gouda met deze tentoonstelling. Het jaar 2016 is door de steden Gouda en Bazel aangewezen als Erasmusjaar en als onderdeel hiervan wordt het Erasmusraam van Marc Mulders op 2 september a.s. in de Sint-Janskerk geplaatst. Een schenking door Museum Gouda.

Wat Gerard de Kleijn na Gouda zal doen, is nog niet bekend. “Ik zie wat er op mij afkomt”, zegt hij zelf. ”Eerst nog de voorbereiding van de tentoonstelling Floris Arntzenius, begin 2017.”

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg