Kostbare aankoop Floris Arntzenius

Dankzij belangrijke financiële steun van de Vereniging Rembrandt en haar Ruze Fonds heeft Museum Gouda een kostbaar schilderij van Floris Arntzenius kunnen verwerven.

Museum Gouda bereidt een grote tentoonstelling over Floris Arntzenius voor, die in het voorjaar van 2017 te zien zal zijn. De aanwinst “Strand bij Scheveningen” zal een prominent onderdeel zijn van deze tentoonstelling. Het schilderij is op 23 augustus aan een select publiek gepresenteerd, waaronder burgemeester Milo Schoenmaker.
In de Collectie Nederland zijn dit soort impressionistische schilderijen van Nederlandse kunstenaars uit deze periode niet heel dik bezaaid. Het grote publiek kan er volgend jaar mee kennis maken in Museum Gouda.

Floris Arntzenius
Museum Gouda bezit al vijftig jaar een grote collectie schilderijen die geschonken is door de verzamelaar en schilder Paul Arntzenius. Deze collectie wordt jaarlijks in een wisselende tentoonstelling getoond. Het zijn schilderijen uit de 19e eeuw, met schilders als Henri Fantin-Latour en Willem Tholen.

Paul Arntzenius schilderde zelf ook, maar niet zo verdienstelijk als zijn oom Floris Arntzenius. Floris Arntzenius (1864 – 1925) is vooral bekend geworden door zijn Haagse straatjes.
Museum Gouda zal volgend jaar aandacht vestigen op het minder bekende werk van Floris Arntzenius: de portretten van zijn dochtertjes en zijn stillevens.

Strand bij Scheveningen
Qua sfeer past de nieuwe aanwinst van Floris Arntzenius prima bij de huidige collectie van Paul Arntzenius. Het werk oogt enigszins mysterieus. Het is een klein meesterwerk. De Franse kant van de Nederlandse kunst rond 1900 krijgt met dit verrassende en aantrekkelijke schilderij meer zichtbaarheid.

Op het strand van Floris Arntzenius zitten twee vrouwen, afgekeerd van de kijker. Geen spelende kinderen. Geen strandplezier. Twee zelfstandige vrouwen rond 1900. De atmosfeer is heiig.
Mesdag schilderde dit strand nog toen er bomschuiten op het strand werden getrokken. In de periode rond de eeuwwisseling verloor het strand die betekenis en werd leeg. Strandgangers gingen flaneren en uitstaren over zee.

Floris Arntzenius hield van grijs, regenachtig weer. Hij schreef eens aan zijn vrouw: ”Ik wou dat het morgen grijs weer was”.

Het schilderij is vanaf 19 februari 2017 te zien in de tentoonstelling Floris Arntzenius.

• Floris Arntzenius - strand bij Scheveningen (ca. 1900)
  • Fusien Bijl de Vroe van Vereniging Rembrandt en Gerard de Kleijn onthullen het schilderij
  • Fusien Bijl de Vroe

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb