Overdracht Erasmusglas aan Sint-Janskerk

Op initiatief en in opdracht van Museum Gouda heeft Marc Mulders voor de Goudse Sint-Janskerk een groot Erasmusglas ontworpen. Sinds 2 september 2016 is het Erasmusglas onderdeel van het wereldberoemde ensemble van Goudse Glazen. Slechts eenmaal of tweemaal per eeuw wordt een nieuw glas toegevoegd. Het laatst aangebrachte glas dateert uit 1947: het zogenoemde Bevrijdingsglas.

Emeritus hoogleraar Henk van Os vergeleek tijdens de overdracht op 2 september het kunstwerk van Marc Mulders met het schilderwerk van Bellini uit de 16e eeuw. Beide kunstenaars schilderen het "religieus licht". Ook het Erasmusglas lijkt zelf een lichtbron te zijn. Terzijde wees Henk van Os er op dat Erasmus en Bellini elkaar ooit ontmoet hebben in Italie.

Gerard de Kleijn droeg het Erasmusglas over met het uitspreken van de volgende formule:
"Gezien de eeuwenlange zorg van de Sint-Janskerk voor het cultureel erfgoed, draag ik met het volste vertrouwen het Erasmusraam over. ik spreek daarbij de wens uit dat in de komende decennia of eeuwen ook schenkers gevonden zullen worden voor de overige schervenglazen.
En ik spreek de hoop uit dat kerkgangers en voorbijgangers, van welk geloof of ongeloof dan ook, blijdschap voelen wanneer ze in de bundel licht van het Erasmusglas treden en iets meenemen van de vriendschap, de verdraagzaamheid, de vredelievendheid, het gedachtegoed van Desiderius Erasmus Goudae conceptus; civis mundi sum."

De voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Sint-Janskerk, Pim Zoeteweij, verklaarde tenslotte de schenking in dank te aanvaarden. De overdracht vond plaats in aanwezigheid van tweehonderd getuigen, waaronder de burgemeester van Gouda, de directeur van de Museumvereniging, een vertegenwoordiging van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

In juni 2019 in Museum Gouda https://t.co/q4Qif3tfyX

RT @Mieke_Siemons: Museum Gouda: Pieter Pourbus en Helmantel in één dag. Foto: Pourbus, Annunciatie, 1552 https://t.co/jES1A5v2bw

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!