Overdracht Erasmusglas aan Sint-Janskerk

Op initiatief en in opdracht van Museum Gouda heeft Marc Mulders voor de Goudse Sint-Janskerk een groot Erasmusglas ontworpen. Sinds 2 september 2016 is het Erasmusglas onderdeel van het wereldberoemde ensemble van Goudse Glazen. Slechts eenmaal of tweemaal per eeuw wordt een nieuw glas toegevoegd. Het laatst aangebrachte glas dateert uit 1947: het zogenoemde Bevrijdingsglas.

Emeritus hoogleraar Henk van Os vergeleek tijdens de overdracht op 2 september het kunstwerk van Marc Mulders met het schilderwerk van Bellini uit de 16e eeuw. Beide kunstenaars schilderen het "religieus licht". Ook het Erasmusglas lijkt zelf een lichtbron te zijn. Terzijde wees Henk van Os er op dat Erasmus en Bellini elkaar ooit ontmoet hebben in Italie.

Gerard de Kleijn droeg het Erasmusglas over met het uitspreken van de volgende formule:
"Gezien de eeuwenlange zorg van de Sint-Janskerk voor het cultureel erfgoed, draag ik met het volste vertrouwen het Erasmusraam over. ik spreek daarbij de wens uit dat in de komende decennia of eeuwen ook schenkers gevonden zullen worden voor de overige schervenglazen.
En ik spreek de hoop uit dat kerkgangers en voorbijgangers, van welk geloof of ongeloof dan ook, blijdschap voelen wanneer ze in de bundel licht van het Erasmusglas treden en iets meenemen van de vriendschap, de verdraagzaamheid, de vredelievendheid, het gedachtegoed van Desiderius Erasmus Goudae conceptus; civis mundi sum."

De voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Sint-Janskerk, Pim Zoeteweij, verklaarde tenslotte de schenking in dank te aanvaarden. De overdracht vond plaats in aanwezigheid van tweehonderd getuigen, waaronder de burgemeester van Gouda, de directeur van de Museumvereniging, een vertegenwoordiging van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg

RT @GO_Gouda: Al aangemeld voor de eerste culturele businessborrel C4 bij de Goudse Schouwburg 25 januari om 17.00 uur ? U kunt zich aanmel…