Corot van Groninger Museum in tentoonstelling

Sinds deze week hangt er een nieuw schilderij in de tentoonstelling ‘Verrukkelijke landschappen’ op de bovenverdieping van Museum Gouda. Het schilderij ‘La Rochelle’ (1860/70) van de Franse schilder Camille Corot – een bruikleen van het Groninger Museum - past wonderwel bij de landschappencollectie van schilder/verzamelaar Paul Arntzenius.

Het geïdealiseerde landschap, geschilderd in de voor Corot zo kenmerkende zilvergroene tonen, laat op de achtergrond de schilderachtige havenstad La Rochelle zien. La Rochelle is een locatie waar Corot veel werken gemaakt heeft, zowel van de omgeving als ook van de haven van de stad zelf. Vaak maakte Corot ter plekke schetsen in de buitenlucht, die hij vervolgens als basis gebruikte voor zijn schilderijen. De verfbehandeling is welhaast transparant, bijna monochroom in de grijze en groene tinten. De contouren zijn vaak een beetje wazig waardoor een poëtische, misschien zelfs wel dromerige atmosfeer ontstaat.

Een dergelijk schilderij van Corot moet in de jaren 40/50 van de vorige eeuw hoog op het verlanglijstje van schilder/verzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965) hebben gestaan. Corot is ook een van de weinige kunstenaars die Arntzenius in zijn openingsrede in Gouda (1961) met naam en toenaam noemt. Arntzenius heeft zijn wens indertijd niet kunnen vervullen, maar nu is dat voor enkele maanden in deze expositie ‘Verrukkelijke landschappen’ toch gelukt.

Paul Arntzenius schonk zijn collectie schilderijen van de Haagse school en School van Barbizon in 1964 aan het museum van Gouda. Meer dan de helft van de collectie van Paul Arntzenius bestaat uit landschappen van zowel Franse als Nederlandse schilders.

Sinds 4 april is ‘La Rochelle’ in de expositie ‘Verrukkelijke landschappen ‘ opgenomen.

• Camille Corot - La Rochelle, 1860/70 - bruikleen Groninger Museum, collectie Veendorp

RT @andzwe: W.B. Tholen - The Arntzenius Sisters / De Gezusters #Tholen #ArntzeniusSisters #Gezusters #Dutch #painting #art #MuseumGouda #r

RT @HeleendeWinter: Duitse reisorganisaties maakten vandaag kennis met #Gouda #Sintjan #stroopwafels #GoudseWaag #@MuseumGouda @bwgouda201