Lezingenprogramma Pieter Pourbus

Tijdens de tentoonstelling Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda presenteert Museum Gouda een divers lezingenprogramma over de kunstenaar en zijn werk. De lezingen starten om 20.00 uur.
Vanaf 19.00 uur kunt u de tentoonstelling bezoeken tijdens de exclusieve avondopenstelling.

8 maart: Paul Abels: Pourbus in zijn Goudse omgeving.
Pieter Pourbus, die beroemd werd in Brugge, was een Gouwenaar. We weten helaas bijzonder weinig over zijn Goudse jaren. Daarom is het van belang hem te plaatsen in de Goudse omgeving van die tijd. De grote kerkbrand van 1552 vormt de sleutel tot een eenmalige terugkeer van Pourbus naar zijn geboortestad. De Goudse historicus Paul Abels zal dit geheim uit de doeken doen.

22 maart: Josephina de Fouw: Het raadsel van Pourbus’ Goudse altaarstuk.
Het altaarstuk dat Pourbus voor de Goudse Sint-Janskerk maakte is een van de meest raadselachtige in zijn oeuvre. De voorstelling, een doopscène in een kerkinterieur, is ongebruikelijk in de schilderkunst. Wat is de betekenis ervan en wie bestelde dit altaarstuk? Josephina de Fouw, conservator van Museum Gouda, neemt u mee in het onderzoek. Een zoektocht die leidt langs heiligenlevens, relieken en broederschappen.

5 april: Paul Huvenne: echt of navolging?
Kunnen we met eigen ogen zien of een schilderij van Pourbus door de meester zelf geschilderd is of door een leerling? Voormalig directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK) in Antwerpen én Pourbus-kenner dr. Paul Huvenne kijkt met u naar het werk van Pourbus en geeft het antwoord. Wie waren de inspiratiebronnen danwel leermeesters van Pourbus zelf en hoe kunnen we dat herleiden?

19 april: Anne van Oosterwijk: Meekijken over de schouder van de meester.
Van Pourbus zijn behoorlijk wat tekeningen bewaard, die in een aantal gevallen verbonden kunnen worden met schilderijen die nog bestaan. Studie naar de tekeningen en schilderijen kan aangevuld worden met onderzoek van de ondertekening door gebruik te maken van de techniek infraroodreflectografie. Recent werd het oeuvre van Pourbus systematisch bestudeerd met deze methode, dit heeft veel nieuwe informatie over zijn werkmethoden en zijn leertijd aan het licht gebracht. Anne van Oosterwijk, conservator van het Groeningemuseum in Brugge neemt u mee in deze ontdekkingen.

17 mei: Wieteke van Zeil: Nader bestudeerd.
In deze lezing leert kunsthistoricus en cultuurcriticus Wieteke van Zeil, bekend van haar wekelijkse serie Oog voor Detail in de Volkskrant, u kijken. En nog beter kijken, met nog meer aandacht. Want via details in een schilderij leren we de kunst en de wereld er om heen beter kennen. Na deze lezing kijkt u nooit meer hetzelfde naar kunst.

31 mei: Mischa Leeflang: Pourbus en de kunstwereld.
Micha Leeflang (1975) promoveerde in 2007 op het technische kunsthistorische onderzoek naar de schilder Joos van Cleve aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2007 is zij als conservator Middeleeuwen werkzaam bij Museum Catharijneconvent in Utrecht. In haar lezing zal zij ingaan op de rol die Pieter Pourbus speelde in de Zuidelijke Nederlanden. De kunstenaar verhuist immers al op jonge leeftijd naar Brugge. Hoe wordt hij beïnvloedt door zijn Brugse voorgangers en waarin onderscheidt hij zich?

7 juni: Marc de Beyer: The making of.
Directeur van Museum Gouda, Marc de Beyer sluit de lezingenreeks af met een bijzonder kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van deze tentoonstelling. Met een indrukwekkende hoeveelheid (internationale) bruiklenen, een samenwerking met het Groeningemuseum in Brugge en verschillende voorbereidende onderzoeken naar het werk en leven van de meester-schilder is daar genoeg over te vertellen. Over bijzondere ontmoetingen en overwonnen obstakels.

Kosten en inschrijving lezingen:
De kosten voor een lezing bedragen €15,00. U kunt tot twee weken voorafgaande aan de lezing een kaart reserveren via aanmelden@museumgouda.nl
Na aanmelding ontvangt u informatie over de betaling.
Na deze twee weken kunt u alleen op de avond zelf kaarten kopen bij de kassa aan de Oosthaven 9. Kijk op de website of er nog kaarten zijn.

Locatie: Museum Gouda, ingang Oosthaven 9


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @gouda_nieuws: Museum #Gouda In Museum #Gouda komt de geschiedenis van #Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm…

RT @gouda_nieuws: Henk Helmantel – Geloof, Harmonie en stilte Henk Helmantel viert zijn 50-jarig kunstenaarschap in 2018 in #Gouda, #Gorsse

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!