Nieuws

Extra maatregelen n.a.v. persconferentie 26/11

Wil je een bezoek brengen aan Museum Gouda? Reserveer dan eerst een ticket en tijdslot (i.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen): Koop je ticket(s)

Door het aantal coronabesmettingen en de enorme druk op de zorg heeft het demissionaire kabinet in de persconferentie van vrijdag 26 november nieuwe maatregelen aangekondigd, die voor minimaal drie weken gelden. Alleen samen zorgen we ervoor dat het museumbezoek veilig en prettig verloopt. Hieronder staan de belangrijkste maatregelen:

Plan je bezoek

 • Toegangstickets zijn alleen online verkrijgbaar. Je kiest een dag en een tijdsslot. Per dag en per tijd is een bepaald aantal tickets beschikbaar. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een wachtrij ontstaat bij de entree (Achter de Kerk 14).
 • Dit geldt voor alle bezoekers. Ook als je gratis toegang hebt, bijvoorbeeld met de Museumkaart (of een andere kortingspas) of voor kinderen t/m 17 jaar.
 • Neem de tickets geprint of op je smartphone mee naar het museum. Ook de Museumkaart en andere kortingskaarten en – passen moeten gecontroleerd worden, dus neem deze ook fysiek mee.
 • Koop hier je ticket(s)
 • Stel bij ziekteverschijnselen je bezoek uit. Het gaat hier om: verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging vanaf 38 graden Celsius en/of benauwdheid.

In het museum:

 • Er geldt een vaste looproute; deze start bij Ingang Achter de Kerk 14. Onze entree aan de Oosthaven 9 is tijdelijk gesloten (behalve voor bezoekers aan Het Huis van Sinterklaas).
 • Om drukte bij de garderobe en lockers te vermijden, adviseren wij om zo min mogelijk jassen en tassen mee te nemen (geen rugzakken) die opgeborgen moeten worden.
 • Voor alle ruimtes geldt een maximum aantal personen. Het toegestane maximum staat bij de ingang van de ruimte aangegeven. Wacht zo nodig tot andere bezoekers de ruimte hebben verlaten.

Wij vragen je tijdens het bezoek:

 • Om minimaal 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en van ons personeel.
 • Een mondkapje te dragen. Bedek neus, mond en kin.
 • Zoveel mogelijk je handen te wassen en gebruik te maken van de beschikbare desinfectiemiddelen.

Wij wensen je - ondanks de nieuwe maatregelen - een inspirerend bezoek aan ons museum!

Femke Haijtema nieuwe directeur

De Raad van Toezicht van Museum Gouda is zeer verheugd te kunnen melden dat Femke Haijtema per 1 maart 2022 de nieuwe directeur-bestuurder van het museum wordt. De sollicitatiecommissie was unaniem enthousiast over haar kandidatuur. Haijtema volgt Marc de Beyer op; hij wordt per 1 januari 2022 directeur van Teylers Museum in Haarlem.

Op dit moment is Femke Haijtema (1977) werkzaam als directeur Tentoonstellingen en Publiekszaken bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Na de opening van het nieuwe museum in 2013 was zij met haar team verantwoordelijk voor de herpositionering van het Fries Museum en ze was de drijvende kracht achter de herinrichting van het Princessehof in 2017. Met haar achtergrond als socioloog en liefde voor geschiedenis ligt haar expertise in het voor een breed publiek toegankelijk maken van verhalen over kunst en erfgoed. Onder haar hoede werden in Leeuwarden de afgelopen jaren hooggewaardeerde en goedbezochte tentoonstellingen georganiseerd zoals 'Escher op reis', 'Rembrandt & Saskia', 'Wij Vikingen', 'Gezonken Schatten' en 'Haute Bordure'. Vernieuwende educatieve programma’s wisten de musea met de stad en regio te verbinden. Naast haar museale werkzaamheden is Haijtema onder meer actief als commissievoorzitter bij het Mondriaan Fonds en is zij bestuurslid bij het internationale museumnetwerk ICOM.

Femke Haijtema over haar komst naar Gouda: “Museum Gouda heeft mijn hart veroverd. Met de historische plek en de prachtige gebouwen, met de ontroerende religieuze kunst en de bravoure van de schuttersstukken, met het bedrijvige Gouds plateel en de atmosfeer van de Haagse school. En vooral ook met de diversiteit van de omringende stad in zijn mooie middeleeuwse jas. Ik zie er enorm naar uit om, samen met het sterke team, de betekenis van het museum voor inwoners en bezoekers nog verder te vergroten.”

Ook Annelies Dalman, voorzitter van de Raad van Toezicht is enthousiast: “Wij zijn verheugd dat het ons gelukt is een waardige opvolger te vinden voor Marc de Beyer. Hij is een zeer betrokken en bevlogen directeur en heeft Museum Gouda nog steviger op de kaart gezet. We denken in Femke Haijtema een enthousiaste en kundige opvolger gevonden te hebben. Zij heeft als directeur Tentoonstellingen en Publiekszaken de Leeuwarder musea op de kaart gezet en we hebben er alle vertrouwen in dat zij de ambitieuze koers van Museum Gouda kan voortzetten, beginnend in het Goudse feestjaar.”

Update corona

In de persconferentie van vanavond heeft het kabinet aangekondigd dat i.v.m. de stijgende coronacijfers aanvullende maatregelen worden getroffen. Voor ons betekent dit dat we vanaf zaterdag 6 november bij de entree vragen naar de coronapas (QR code) en een identiteitsbewijs. De andere basisregels blijven van toepassing (blijf bij klachten thuis, was regelmatig je handen en geef elkaar de ruimte).

Dank je wel alvast voor je begrip. Alleen samen krijgen we corona onder controle én kunnen we blijven genieten van kunst & cultuur om de hoek.

Marc de Beyer nieuwe directeur van Teylers Museum

Na bijna 5 jaar directeur te zijn geweest van Museum Gouda wordt Marc de Beyer per januari 2022 directeur van Teylers Museum. Dat maakte het Haarlemse museum zojuist bekend. Wij feliciteren Marc van harte met deze mooie stap, maar gaan hem ook heel erg missen. Teylers Museum haalt met Marc een bevlogen en zeer betrokken directeur in huis.

In februari 2017 werd Marc directeur van Museum Gouda. Onder zijn leiding organiseerden we onder meer succesvolle tentoonstellingen zoals ‘Pieter Pourbus. Meesterschilder uit Gouda’ en de verbindende dubbeltentoonstelling ‘De woonkamers van Gouda Oost’. In 2018 behaalde het museum een all time bezoekersrecord. Daarnaast staat Marc aan de wieg van de tentoonstelling die we volgend jaar – als Gouda feest viert– samen met de Sint-Janskerk organiseren: ‘Beleef het Wonder van Gouda’. Ook werd hij de laatste tijd steeds meer op straat herkend, door de presentatie van het AVRO/TROS programma ‘Nu te zien!’

Marc over zijn overstap naar het Teylers Museum: ‘Ik ben zeer verheugd op dat ik vanaf komend jaar leiding mag geven aan het prachtige Teylers Museum. Tegelijkertijd ga ik mijn gepassioneerde collega’s van Museum Gouda missen, we hebben met zijn allen de afgelopen jaren fantastische tentoonstellingen gemaakt en het museum stevig op de kaart gezet. Daar kunnen we trots op zijn!’

We zijn weer open!

Museum Gouda is weer open! Wil je een bezoek brengen? Reserveer alvast een ticket en starttijd. Koop je ticket(s)

Welkom!
We mogen je weer met open armen ontvangen en doen er alles aan om je optimaal te laten genieten van onze mooie collectie en fraaie tentoonstellingen. Samen zorgen we ervoor dat het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk verloopt.

Plan je bezoek

 • Toegangstickets zijn zowel bij de entree als ook online verkrijgbaar. Per dag is een bepaald aantal tickets beschikbaar. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een wachtrij ontstaat bij de entree (Achter de Kerk 14).
 • Boek je online? Neem de tickets geprint of op je smartphone mee naar het museum. Ook de Museumkaart en andere kortingskaarten en –passen moeten gecontroleerd worden, dus neem deze ook fysiek mee.
 • Stel bij ziekteverschijnselen je bezoek uit. Het gaat hier om: verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging vanaf 38 graden Celsius en/of benauwdheid.

  In het museum:

 • Er geldt een vaste looproute met eenrichtingsverkeer. Deze route start bij Ingang Achter de Kerk 14. Onze entree aan de Oosthaven is tijdelijk gesloten.
 • Om drukte bij de garderobe / lockers te vermijden, adviseren wij om zo min mogelijk jassen en tassen mee te nemen (geen rugzakken) die opgeborgen moeten worden.
 • Voor alle ruimtes geldt een maximum aantal personen. Het toegestane maximum staat bij de ingang van de ruimte aangegeven. Wacht zo nodig tot andere bezoekers de ruimte hebben verlaten.

Wij vragen je tijdens het bezoek:

 • Om minimaal 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en van ons personeel.
 • Zoveel mogelijk je handen te wassen en gebruik te maken van de beschikbare desinfectiemiddelen.
 • De aanwijzingen van ons personeel op te volgen.

Wij wensen je een inspirerend bezoek aan ons museum!

Valt Gouda nog te redden?

‘Valt Gouda nog te redden?’ kopte de Volkskrant zaterdag 10 april. Hoe kan de stad, of liever: hoe kan het westen van het land, zich wapenen tegen de combinatie van bodemdaling, zeespiegelstijging en hevige buien?

Eric-Jan Pleijster, van LOLA landscape architects, keek naar de toekomst en nam het jaar 2200 als uitgangspunt. Hij rekende met een zeespiegelstijging van 6 meter. “Misschien zou de stad zich maar moeten toeleggen op onderwatertoerisme”, stelt hij in het artikel.

Voor Museum Gouda en de tentoonstelling Koele Wateren (direct te zien als we weer open zijn) maakte hij samen met Metropolisfilm de film ‘Gouda Atlantis’. Mezzosopraan Tania Kross schetst de nieuwe realiteit in 2200.

Spetterende opening Koele Wateren

De tentoonstelling Koele Wateren is op toepasselijke wijze geopend door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, onze directeur Marc de Beyer en conservator Ingmar Reesing.

Even leek een feestelijke opening van de tentoonstelling in het water te vallen, maar wij laten ons de wind niet uit de zeilen nemen. Taco Dibbits, Marc de Beyer en Ingmar Reesing doopten de tentoonstelling Koele Wateren op gepaste wijze door een fles met Koel Water tegen de gevel van het Museum Gouda kapot te gooien. Zoals men vroeger het schip en de bemanning met dit gebaar zegenden, zo spraken zij nu de wens uit dat Koele Wateren op korte termijn volop koers kan zetten naar zalen vol bezoekers. Want dat deze tentoonstelling het bezoek meer dan waard is, staat als een paal boven water!

Neem alvast een kijkje bij Koele Wateren op ons YouTube kanaal .

Nieuwe aanwinsten

Museum Gouda heeft drie nieuwe werken opgenomen in de eigen collectie. Twee werken komen voort uit het project 'Stip op de horizon' en zijn exemplarisch voor het project en de eerste lockdown: 'Vertrouwen' van Maaike Hoonhout en een fotodrieluik van Sia Windig. Het derde werk is een eigentijds portret van de Goudse fotograaf Bram Tackenberg.

WC rol
Maaike Hoonhout is grafisch ontwerper en fotograaf. Voor Stip op de horizon zocht zij haar inspiratie binnenshuis en creëerde zij van haar buffetkast een horizon met de zon als natuurlijke lichtbron. De foto ‘Vertrouwen’, waarop een wc-rol de stip is, is een verwijzing naar de angst voor schaarste en tegelijkertijd een oproep tot vertrouwen. 'Van al mijn angsten is de angst voor tekort het kleinst. Er is zoveel te geven, te delen en te ontvangen.’

Natuur als inspiratiebron
Voor vele inzenders vormde de natuur een stip op de horizon. Zo ook voor fotograaf en contentspecialist Sia Windig. Over haar drieluik zegt ze: ‘Kijkend naar mijn foto's, reis ik terug naar die kleine wereld van het begin van de lockdown. Wonderlijke details op mijn dakterras en in het Houtmansplantsoen werden mijn wereld. Verrassend zoals dat loopt. De ene wereld gaat dicht, een andere wereld opent zich. Ooit zette ik als stip op de horizon een expositie met mijn foto's. Die droom is nu in het klein al uitgekomen en nog wel in het museum van mijn eigen stad. Het geeft zoveel voldoening dat de verbeelding van mijn stip ook tot anderen spreekt.’

Verbinding
Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda: ‘We willen als stadsmuseum mensen met elkaar verbinden en verhalen vertellen. Dit project heeft beide in zich en is zó uniek, dat we een aantal werken willen bewaren voor toekomstige generaties. De wc-rol van Maaike symboliseert treffend de coronacrisis en vooral de eerste lockdown waarin Nederland aan het hamsteren sloeg. Het werk van Sia is de absolute publiekslieveling; bezoekers aan de tentoonstelling hebben massaal gestemd op haar werk.’

Criselda en achterkleindochter
Op de kleurrijke foto van Bram Tackenberg is Criselda te zien, de moeder van de bekende Goudse ‘buurtmoeder’ Dushi, met haar slapende achterkleinkind op schoot. De krachtige foto vereeuwigt een van de woonkamers in de wijk Korte Akkeren in tijden van corona. De aankoop ligt in de beleidslijn van het museum om de geschiedenis van de stad te verzamelen en zo ook eigentijdse Goudse gezichten als Criselda en achterkleindochter.