MuseumJeugdUniversiteit in vuur & vlam (college 1)

16 januari 2022
Leeftijd8 t/m 12 jaar
Kosten15 euro (voor 3 colleges)
Tijd9.30 uur

Museum Gouda hangt op dit moment vol schilderijen over kaarslicht. Het is er helemaal donker, alleen de vlammetjes van de kaarsen op de kunstwerken stralen. Ook de collegereeks zal helemaal draaien om kaarsen en kaarslicht, maar dan wel vanuit drie hele verschillende invalshoeken! Met een chemicus onderzoeken we de kaars zelf, met een conservator bekijken we naar de betekenis van de kaars in vroegere tijden en met een technische kunsthistorica onderzoeken we of je zo’n beroemd kaarslichtschilderij ook kunt 3d-printen. Doe je mee?!

College 1 Wat hebben kaarsen en walvissen met elkaar te maken?
Bert Weckhuysen is hoogleraar chemie aan de Universiteit van Utrecht. Samen met hem bekijken we hoe kaarsen gemaakt worden en welke grondstoffen daarvoor gebruikt worden. Maar ook hoe dat vroeger ging, en daar speelt de walvis een rol! Hoe ziet de kaars van de toekomst eruit? Waarom is Gouda eigenlijk beroemd om haar kaarsen? En waarom zijn vlammen vaak geel, maar soms ook rood of zelfs groen? Al deze vragen en meer komen aan bod in dit super interessante college!