Verzamelen!

t/m24 oktober 2021

Vanwege het coronavirus is de tentoonstelling Verzamelen! uitgesteld naar 27 juli 2021.

Vanaf 17 juli 2021 duikt Museum Gouda in het hoofd van de verzamelaar. In de tentoonstelling Verzamelen! tonen Ramsey Nasr, Willem Jan Hoogsteder en Jan Bleuland hun fascinerende verzamelingen. Wat zijn hun drijfveren, waar komt de passie vandaan en welke verhalen schuilen achter de verschillende objecten?

Ramsey Nasr is acteur, dichter en schrijver. En daar kan nog een passie aan worden toegevoegd: verzamelaar. Thuis laat hij zich graag omringen door curiositeiten als opgezette dieren, fossielen en oude stereofoto's. Voor het eerst is zijn rariteitenverzameling voor het grote publiek te zien.

Willem Jan Hoogsteder is specialist in Oude Meesters, expert bij 'Tussen Kunst & Kitsch', Haagse kunsthandelaar én liefhebber van Willem Roelofs. Zijn verzamelaarshart gaat sneller kloppen van deze negentiende-eeuwse landschapsschilder. Hij deelt nu zijn passie ook buitenshuis in de Goudse tentoonstellingszalen.

De achttiende-eeuwse Goudse geneesheer Jan Bleuland verzamelde voor de wetenschap. Zijn verzameling met allerlei preparaten op sterk water, normaal te zien in het Universiteitsmuseum Utrecht, komt speciaal voor deze tentoonstelling naar Gouda.

Ook de eigen collectie van Museum Gouda wordt bekeken vanuit het fenomeen verzamelen. Hierbij reizen we terug in de tijd en ziet de bezoeker hoe een museumverzameling tot stand komt.