Lezing 'een Engel in je kamer' - Rob Berkel

Op 5 september om 15.30 uur houdt Rob Berkel een lezing voor de museumvrienden en andere belangstellenden in het Ruim van Museum Gouda. Titel van de lezing is 'Een Engel in je kamer - De Maria Boodschap in de kunst'

Een van de merkwaardigste bijbelverhalen is dat waarin de aartsengel Gabriël aan Maria aankondigt dat zij moeder zal worden van de zoon van God. Maria is nog maagd, dus mag dit gerust als een wonder worden betiteld. Dit verhaal, dat bekend staat als de Maria-Boodschap of de Verkondiging, heeft vanaf de late Middeleeuwen talloze kunstenaars geïnspireerd tot het maken van zogenaamde Annunciatie-schilderijen.

Ook Museum Gouda heeft een Annunciatie: een altaarstuk van Pieter Pourbus uit 1552. Aan de hand van dit schilderij gaat Rob Berkel - met afbeeldingen, filmfragmenten en videoclips - uitgebreid in op alle aspecten van deze wonderbaarlijke gebeurtenis.
Aan de orde komen bijvoorbeeld vragen als:
Wat was Maria voor een meisje?
Hoe ziet een engelenvleugel er uit?
Wat betekenen de gebaren op het schilderij?
Hoe komt Whitney Houston in het verhaal terecht?
Waarom is Maria nooit bang?
En: waar is God gebleven in de kunst?

Rob Berkel (1947) is beeldhistoricus, voormalig directeur van museum Scryption in Tilburg en directeur van de culturele stichting Lorenzetti. Hij heeft veel tentoonstellingen gemaakt en boeken over diverse cultuurhistorische onderwerpen op zijn naam staan.

Vanaf 15.30 uur ontvangst in Museumcafé.
De lezing begint om 16.00 uur in Het Ruim (zonder trap bereikbaar via ingang Oosthaven 9).
Kosten voor niet-leden: € 5.

• De verkondiging aan Maria - Pieter Pourbus de Oude

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD

Vanaf 17 februari 2018 in Museum Gouda: Pieter Pourbus. Meester-schilder. https://t.co/uhRWlJA2Xk