Lezing 'Glas 25' door Joop Smink

Op 7 november om 16.00 uur is er een vriendenlezing over het carton van Glas 25, door Joop Smink.

Vanaf half augustus van dit jaar tot half november kunnen de bezoekers van het museum gedeeltes van het carton van het Goudse Glas 25 bewonderen. In verband hiermee zal op 7 november in het museum een lezing met foto’s worden gehouden om de kennis van dit kunstwerk en het bijbehorende glas te verdiepen.

Glas 25, met de titel “Het ontzet van Leiden”, werd geschonken door de stad Delft en in 1604 voltooid. Het is het enige oude glas in de Sint-Janskerk dat gemaakt werd naar een actueel thema. De cartons krijgt u bijna nooit te zien, die liggen veilig opgeslagen in de kluis in de Sint-Janskerk. De Goudse Glazen kunt u tijdens de openingsuren van die kerk wel bekijken. Als u voor Glas 25 staat, dan ziet u een wirwar van honderden scheepjes. Er gebeurt heel veel in de voorstelling. Om te begrijpen wat u allemaal ziet, is uitleg op zijn plaats en die krijgt u tijdens de lezing.
Leiden werd in 1573/4 tijdens de Nederlandse Opstand niet door de Spanjaarden belegerd, zoals eerder Haarlem en Alkmaar. Leiden werd omsingeld met de bedoeling om het door uithongering tot overgave te dwingen. Dit mislukte door het optreden van de Staten van Holland die het plan van Willem van Oranje overnamen om het land rond Leiden onder water te zetten. Het was een riskant plan, maar het slechte weer in september werkte in het voordeel. De stad Gouda met zijn ongeveer 9000 inwoners was er nauw bij betrokken en leverde voor de bevrijdingsoperatie onder andere boten, roeiers en dijkgravers.
Ook veel mensen die het platteland moesten verlaten kregen onderdak in Gouda. Op 3 oktober 1574 werd Leiden uiteindelijk door de vloot van de geuzen bevrijd.

De lezing begint om 16.00 uur en duurt een uur. Voor Museumvrienden is de lezing gratis, voor overige bezoekers is de lezing € 5.

  • Glas 25, vluchtende ruiters
  • Glas 25, molen en boot
  • Glas 25, Jaap Cleasz

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @marcccti: De stillevens van Henk Helmantel in @museumgouda fungeren als zwarte gaten. Alle rumoer verdwijnt daarin. Wat blijft is de st…

RT @KateKatevents: Visited two wonderful exhibitions at @MuseumGouda . One on Pieter Pourbus and the other one with works by contemporary…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!