Liedrecital van Pianist Martijn Smits en sopraan Valérie Guillorit

Pianist Martijn Smits brengt samen met sopraan Valérie Guillorit liederen ten gehore van componisten uit wiens repertoire Fantin-Latour inspiratie putte of die fysiek in zijn nabijheid waren. Met de dichters had Fantin-Latour regelmatig contact in muzikale en literaire salons.

R. Schumann Uit Myrten opus 25
Uit Frauenliebe und Leben opus 42
H. Berlioz Uit Les nuits d’ été (poésie de Théophile Gautier)
J. Brahms Intermezzo opus 117 nr. 1
G. Fauré Chansons sur poèmes de Paul Verlaine
C. Debussy Trois Poèmes de Stéphane Mallarmé

Tijd: 15.30-16.30 uur (zonder pauze)
Waar: Gasthuiskapel
Kosten: € 15,-/ met korting € 8,- (incl. museumentree)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa. U kunt ook reserveren via rondleidingen@museumgouda.nl.

Valérie Guillorit
Nog tijdens haar studie egyptologie begint Valérie Guillorit haar vioolstudie aan het Conservatorium van Montpellier. Nadat zij die heeft afgesloten met een premier prix wijdt zij zich volledig aan haar zangstudie. In 1997 voltooide zij de operaopleiding en haar solistendiploma zang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Margreet Honig. Verder volgde zij lessen en masterclasses bij Elly Ameling, Udo Reinemann, Carolyn Watkinson en Thomas Hampson.
Het repertoire van Valérie Guillorit bestrijkt de operarollen uit het lyrische stemvak, alsmede lied en oratorium. Zij heeft grote affiniteit met het Franse lied.
In liedrecitals werkt zij samen met de pianisten Dido Keuning, Arthur Schoonderwoerd en Abigail Richards, Paolo Giacometti en Martijn Smits, en met de organiste Christine Kamp (cd-opname (Festivo) met liederen van Vierne). Met de Katonatwins (gitaar) trad ze op in het Concertgebouw Amsterdam en in Eindhoven.
Hoogtepunten in haar repertoire zijn ‘La voix humaine’ van Poulenc, ‘Chansons madécasses’ van Ravel, ‘Les Illuminations’ van Britten (uitgevoerd in Genève en Stuttgart), ‘Requiem’ van Brahms (Londen, samen met David Wilson-Johnson, bariton), ‘Gloria’ en ‘Magnificat’ van Vivaldi (Parijs), en liederen van Stravinsky en Shostakovich.
Valérie Guillorit won diverse prijzen, waaronder de Vriendenkrans van het Concertgebouw1997 en de Juryprijs van het Concours Lied-Melodie-Oratorium van Clermont-Ferrand 1997.
Sinds juni 2004 is Valerie Guillorit als hoofdvakdocent zang aan het Conservatorium van Amsterdam en vanaf 2010 tevens aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Ze geeft regelmatig masterclasses in Nederland, Frankrijk, België, Zwitserland en Spanje.

Martijn Smits
studeerde piano bij Arthur Hartong aan het conservatorium van Arnhem en bij Willem Brons aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam, waar hij zijn uitvoerend musicus examen behaalde. Bij onder andere Eugen Indjic, Detlef Kraus, Elza Kolodin en György Sebök volgde hij masterclasses. Bij Alexandre Hrisanide studeerde hij hedendaagse muziek. Tegelijkertijd met zijn pianostudie studeerde Martijn geneeskunde in Nijmegen en Amsterdam.
Martijn is actief als concertpianist in binnen- en buitenland en speelde met diverse orkesten. Naast het solospel legt hij zich toe op de kamermuziek en begeleiding en geeft speciale educatieve concerten.
Het repertoire van Martijn is breed georiënteerd. Zo speelde hij onlangs het tweede pianoconcert van Chopin met het Valentin Berlinsky Kwartet in Zwitserland op een Erard vleugel uit de tijd van Chopin. Tegelijkertijd werkte hij samen met hedendaagse componisten als Mayke Nas, Theo Loevendie en Sylvia Maessen. Met zeven pianisten van het Scarbo Pianistencollectief en het Hanze orkest uit Zwolle speelt hij in april 2014 de twee pianoconcerten van Brahms. In januari van dit jaar was hij te horen in het vierde pianoconcert van Beethoven met het Constanze orkest in Amsterdam.
Als componist en pianist is Martijn actief voor diverse muziektheaterproducties. Met zijn eigen muziektheatergezelschap ‘De Ketering’ speelt hij het multimediale muziektheaterstuk ‘Romeo of Julia’, waar hij de gelijknamige cyclus van Prokofiev integraal uitvoert.
Naast zijn bestaan als pianist werkt Martijn als huisarts in Amsterdam.

• Pianist Martijn Smits
  • Valerie Guillorit

Zondag 17 september is fijnschilder John Wassenaar aanwezig van 14-16 uur. Harpiste Emilie Bastens speelt daar van… https://t.co/taYFDXIn9e

Museum Gouda doet mee aan de @Popronde Gouda! In de Gasthuiskapel (Oosthaven 9) vinden drie sessies plaats https://t.co/dTeP5HteNB