Het spelende kind:Il mondo dei bambini,i bambini del mondo

Vanaf 11 januari 2014 worden in de Catharinazaal van het Museum Gouda de werken van vier verschillende kunstenaars uit Nederland en Duitsland getoond. De expositie is het vervolg op een internationaal project dat in mei 2013 in Palazzo Moretti , Pozzuolo, Itali√ę startte. Met de titel HET SPELENDE KIND (il mondo dei bambini, i bambini del mondo) tonen Sibrich Veenland, Lilli Schulz, Marianne van der Burgt en Agnes den Hartogh hun visie op het thema: blijde kinderen in keramiek en cortensstaal en een kritische blik van en op kinderen in schilderijen en collages.

Agnes den Hartogh initieerde dit project en de expositie naar aanleiding van een serie kinderportretten die zij maakte in ontwikkelingslanden. De conclusie dat kinderen daar vaak te vroeg volwassen zijn door verschillende negatieve factoren, triggerde haar deze bevinding verder uit te werken. Met de uitnodiging van de drie andere kunstenaars is een bijzondere, kleurrijke maar ook indringende en confronterende tentoonstelling ontstaan, die daarmee tegelijkertijd de interactie tussen kind en volwassene oproept.

HET SPELENDE KIND kan op verschillende niveaus bekeken worden: kinderen interpreteren de beelden en schilderijen vanuit hun eigen belevingswereld en kunnen verhalen vertellen bij wat ze zien. Volwassenen hoeven de antwoorden op de vragen niet te weten om tragiek en vreugde achter de kinderen te voelen.

De expositie maakt deel uit van een internationaal cultuureducatieprogramma.

Tot en met 24 februari op dinsdag t/m zondag geopend 11.00-17.00 uur
CATHARINAZAAL Museum Gouda, Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda
www.museumgouda.nl

• Het spelende kind - Agnes den Hartogh