van Michel tot Israëls

Landschappen, stillevens en figuren

Georges Michel (1763-1843) en Isaac Israëls (1865-1934) zijn twee uitersten binnen de collectie moderne schilderkunst van Museum Gouda. Michel werd door de schilders van de School van Barbizon gezien als ‘Barbizonner’ avant-la-lettre. Deze Franse schilders zouden later in de negentiende eeuw de Hollandse schilders van de Haagse School beïnvloeden. Isaac Israëls staat daarentegen bekend als impressionist. Voor hem hadden de thema’s en kleuren van de Haagse School al afgedaan.

In de tentoonstelling ‘Van Michel tot Israëls’ wordt getoond hoe de schilderkunst zich in de negentiende eeuw ontwikkelde van de landschappen van Michel, tot de Parijse modellen van Israëls. Een rode draad in deze collectie is de uitwisseling tussen Nederland en Frankrijk. Zo bestudeerden de schilders van Barbizon zeventiende-eeuwse meesters als Rembrandt en Hollandse genrestukken. Maar ook andersom, van Nederland naar Frankrijk, werd er veel gereisd.

Deze schilderijen uit Frankrijk en Nederland worden hier naast elkaar getoond. Zo hangen de koeien van Jan Voerman en Willem Roelofs naast die van Jules Dupré en Antoine Volon. Fantin-Latours rozen naast de bloemen van Sientje Mesdag-van Houten. En de luchten van Weissenbruch naast die van Daubigny. U wordt op deze manier uitgenodigd om goed te kijken en te vergelijken.

Een groot deel van de verzameling School van Barbizon en Haagse School is aan Museum Gouda geschonken door de verzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965). Voor de tentoonstelling ‘Van Michel tot Israëls’ is deze collectie nu aangevuld met bruiklenen uit andere Nederlandse musea en particuliere collecties.

De tentoonstelling is verlengd en tot en met 21 februari 2016 te zien.

Audiotour
Bij de tentoonstelling is een gratis audiotour beschikbaar. Deze kunt u zelf downloaden en beluisteren met uw smartphone. Download hiervoor de app ‘IZI travel’ en zoek naar ‘Museum Gouda’. Op zaal zijn hoofdtelefoons beschikbaar.

• Isaac Israëls - Lezend meisje op sofa
  • Isaac Israëls - La moulin de la Galette (Museum Flehite | Collectie Kamerbeek | foto: Roel de Vringer)
  • Georges Michel - Gezicht op de heuvel van Montmartre

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD