Erasmus 'Ik wijk voor niemand'

Het gedachtengoed van Erasmus
Museum Gouda organiseert van 6 februari tot 26 juni 2016 een grote tentoonstelling over Erasmus, een van de boeiendste denkers uit de Europese geschiedenis.
Erasmus groeide op in Gouda, trok door heel Europa en stierf tenslotte in Bazel (1536). Het is in 2016 500 jaar geleden dat Desiderius Erasmus zijn Novum Instrumentum publiceerde.

Het polderen, het relativeren, de tolerantie, de vrijheid van geweten: het zijn de grote thema’s van ‘nu’. En geloof het of niet: ze komen allemaal uit de koker van Erasmus. Ideeën die voor ons nu vanzelfsprekend zijn, waren in Erasmus’ tijd revolutionair. Met zijn vernieuwende blik op de wereld was hij zijn tijd ver vooruit.

Hoe kon deze man, die vijf eeuwen geleden werd geboren, het brengen tot de grote en veelzijdige geleerde die nu nog een bron van inspiratie is? U ontdekt het in een zinderende tentoonstelling met een theatrale opzet, waar u Erasmus in al zijn facetten leert kennen. Herman Pleij, emeritus hoogleraar in de historische Nederlandse letterkunde, is uw gids. Hij neemt u mee op een reis door Europa, in de voetsporen van Erasmus, van zijn kindertijd in Gouda tot zijn dood in Bazel.

Onderweg hoort u over belangrijke thema’s van Erasmus zoals vriendschap, verdraagzaamheid, vrede en de vrijheid van geweten. Erasmus voelde zich een wereldburger, wilde beter onderwijs voor het volk, was wars van fundamentalisme in de godsdienst, had tolerantie hoog in het vaandel, maar worstelde ook met de houdbaarheid van zijn pacifisme. Hij omarmde het debat en beleefde dit alles met een ironische blik op de wereld.

Erasmus, de eerste BN’er?
Zijn grote veelzijdigheid en briljante geest komen op allerlei manieren aan bod: bijvoorbeeld hoe Erasmus de allernieuwste uitvinding - van de boekdrukkunst - optimaal wist te benutten voor de verspreiding van zijn ideeën en hoe hij bewust zijn imago creëerde. Hij werd al tijdens zijn leven beroemd en beschikte over een netwerk van geleerden, theologen en vorsten met wie hij een uitvoerige correspondentie voerde.

Zijn enorme werklust was ongeëvenaard. Het leverde een ongekend groot aantal publicaties op. maar zijn levenswerk was zijn Novum Instrumentum, het Nieuwe Testament in het Grieks, dat in 2016 precies vijfhonderd jaar geleden verscheen.

Toen en nu
De tentoonstelling geeft u ook een inkijkje in de maatschappij van vijfhonderd jaar geleden, die verbazingwekkend veel overeenkomsten vertoont met die van nu. Er waren ook toen grote dreigingen; een oorlog met de Turken en een mogelijke kerkscheuring waren voortdurende zorgen. Bovendien was er de pest, die Erasmus vaak deed besluiten te vertrekken naar een andere plek.
Heel bijzonder zijn de objecten die Erasmus zelf in handen heeft gehad, zoals zijn eigen Bijbel toen hij in het Goudse klooster Stein studeerde. Dichterbij Erasmus kunt u niet komen.

De Tafel van Erasmus
Erasmus hield van een lekkere maaltijd en een goed glas wijn, maar ook van pittige discussies. Aan tafel wisselde hij van gedachten met geleerde vrienden over belangrijke thema’s. Daar werden vernieuwende ideeën geboren en getoetst. Het hart van de tentoonstelling en de plek om elkaar te ontmoeten is de Tafel van Erasmus. Hier kunt u van gedachten wisselen over de thema’s van Erasmus.

Wat is er allemaal te zien en te doen in de tentoonstelling?
Het is een bijzondere tentoonstelling. De tentoonstelling bestaat uit
• het verhaal van Herman Pleij, verdeeld over 19 audiofragmenten, 19 objecten uit de 15e en 16e eeuw die rechtstreeks aan Erasmus gerelateerd zijn en 4 films
• een kindertour op audio
• het Erasmusraam van Marc Mulders
• 9 portretten van Neel Korteweg
• 2 portretten van Emo Verkerk
• de handbibliotheek van professor Trapman

Onderweg treft de bezoeker onder meer een brievenschrijftafel, een gesprekstafel, teksten over de relatie tussen Erasmus en Thomas More, Erasmus en Luther aan.
Dit alles in de sferen van het middeleeuwse Gouda, het landelijke Engeland, het verscheurde Europa, het rijke Rome, de boekendrukkerij in Bazel.
En elke middag een Tafeldame of heer om door te praten over de thema’s van Erasmus.
Bij de tentoonstelling zijn drie brochures verkrijgbaar, over de tentoonstellingen (Herman Pleij, Marc Mulders en Neel Korteweg).

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door
het Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, VSB-fonds, V-fonds, Gemeente Gouda en het Gouds Catharina Gilde.

Meer informatie? klik op de link onderaan de pagina

• Het Erasmus 2016 logo, aan te vragen via pr@museumgouda.nl
  • Vogelvluchtkaart van Gouda en Omstreken, voor 1530. Streekarchief Midden-Holland
  • Herman Pleij, gastconservator