Lalla Golda: 50 jaar migratie Marokkanen in Gouda

In Gouda leeft een grote Marokkaanse gemeenschap. Ongeveer 10% van de Goudse bevolking is van Marokkaanse komaf.

Vijftig jaar geleden ( 1965) werden de eerste Marokkaanse gastarbeiders geworven. Ze werden gekeurd in Marokko voor een job in vleesverwerkingsbedrijf Compaxo.

De eerste Marokkanen in Gouda verbleven in pensions. Een pension telde enkele slaapkamers met stapelbedden, een haakje om de kleren op te hangen en een koffer met prive spullen.
Behalve bij Compaxo werkten de Marokkanen ook bij de Melkunie, Kaasfabrieken, Siroopwafelbakkerijen, Kaarsenfabriek, Goudsche Machinefabriek.

De gedachte was dat de Marokkanen tijdelijk in Nederland waren. Ze wilden geld verdienen en later in Marokko een eigen zaak beginnen.
Zo liep het echter niet. In de jaren zeventig kwam de gezinshereniging op gang. En in Oosterwei kwamen betaalbare flats beschikbaar. De Marokkaanse gemeenschap groeide. Er werden moskeeen gesticht.

De stichting Boughaz ( letterlijk: Oversteek), waar de te vroeg overleden Nico Habermehl de motor van was, brengt al tien jaar de lokale geschiedenis van de Marokkaanse gemeenschap in beeld. Voor het jubileumjaar 2015 (vijftig jaar Marokkanen in Gouda) zet de stichting Boughaz de Marokkaanse vrouw in de spotlight. Meestal zijn het de mannen die de aandacht trekken, de gastarbeiders, de imams, de rotjochies. In de tentoonstelling Lalla Golda vraagt de stichting Boughaz aandacht voor de Marokkaanse vrouw die aanvankelijk achterbleef in Marokko en de Marokkaanse kleindochters in Gouda waarvan velen het opmerkelijk goed doen op school en zich ontplooien.

Informatie over de 4 vrouwelijke Marokkaans-Goudse kunstenaars die hun werken tonen in de tentoonstelling:

Rachida Chabani
Haar schilderijen heeft ze jaren aan gewerkt, nooit het gevoel gehad dat het af is, tot dit jaar... 2015! Ze veranderen steeds weer van compositie, laag over laag, vandaar dat het eindresultaat altijd lekker vol verf en andere materialen is. Ze heeft een heel eigen techniek ontwikkeld. De liefde voor kleuren en patronen komen hier in terug. Mensen denken vanuit de verte kraaltjes, draadjes of een stuk stof te zien maar dat is....

Lamya Choulli
“Ik ben altijd opzoek naar datgene wat een moment bijzonder maakt en leg dat vast op camera. 1 foto zegt vaak meer dan duizend woorden en dat probeer ik met mijn werk ook naar voren te krijgen. Mijn quote is dan ook: ‘because every picture has a story to tell’.”

Bouchra Dakir
Momenteel is zij erg trots op haar vele creaties en hoopt zij dit te delen met de rest van de wereld. Twee mooie jurken zijn nu te bewonderen in het museum. Haar plannen voor de toekomst is om uiteindelijk de overstap te maken van een kinderopvang naar een eigen bedrijf met haar kledinglijn.

Dounia Bouchama
“Naast de traditionele patronen voor op de huid vind ik het heerlijk om mijn eigen fantasie te gebruiken voor mijn hennaschilderijen. Ik laat deze dan ook graag zien in het museum”.

• Herkenning tijdens de opening: Laaguili Abdellah, op de foto uit 1970, nu met pensioen
  • Boughaz voorzitter Chahid El Haddouti bij de opening 27/9/15
  • Naima Zefzafi opent de tentoonstelling

Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD